Альтернатива Зерновій угоді: доставка зерна залізницею в порт Рені

Доставка зерна залізницею в порт Рені стає привабливішою

Транспортування зерна залізницею в український порт Рені на Дунаї можливе лише транзитом через територію Молдови. Вартість транзиту через порівняно невеликий маршрут по Молдові в 129 км коштувала 9.4 доларів на тонну, в той же час вартість доставки тонни зерна з Київської області до порту Одеса коштує всього 18 доларів. Ринок відмічав високу ціну транзиту і Укрзалізниці нарешті вдалося домовитись про знижку. Про це повідомляє Максим Харченко, аналітик ринку логістики

Крім того, експерт зазначив, що з 15 липня почала діяти знижка на перевезення Молдовою українського зерна до порту Рені. Ця знижка діє по трьом напрямкам, а саме:

- З південного-сходу Молдови до порту Рені на півдні – 129 км, знижка з 9.4 дол на тонну до 6.6 дол (цей напрямок показаний вище на карті)

- З півночі Молдови до порту Рені– 557 км, знижка з 29.6 доларів за тонну до 20.9

- З півночі Молдови до західної частини кордону з Румунією – 216 км, знижка з 14.7 доларів за тонну до 10.3

В УЗ повідомили, що знижка відкладена і буде застосована в кінці кожного місяця при виконанні необхідних обсягів перевезення. Саме тому Укрзалізниця закликає бізнес нарощувати транзитні перевезення територією Молдови.

Раніше “Коментарі” повідомляли, що світові ринки стурбовані погіршенням ситуації з постачанням зерна після того, як минулого тижня росія вийшла з Зернової угоди та почала щодня прицільно атакувати українську портову інфраструктуру. Ціни на пшеницю підскочили на міжнародних ринках після удару російського безпілотника по українському порту на річці Дунай та обстрілу одеського морського порту.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися