Блокада Чорного моря: санкції проти РФ та ППО для України

Експерт сумнівається в допомозі Туреччини для подолання блокади Чорного моря

Російські окупанти обстрілюють портову та цивільну інфраструктуру Одеської області, тим самим, створюючи морську блокаду для України та підвищення цін на продовольство для світу. Через це захід повинен накласти на РФ санкції.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса зазначив доктор Сідхарт Каушал, науковий співробітник у справі морського озброєння та військових досліджень лондонського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень.

Експерт висловив сумнів, щодо підтримки України в подоланні блокади Чорного моря іншими країнами регіону, такими як Туреччина. Заяви РФ та України про воєнний статус суден, що входять до їх портів, створили напружену ситуацію, і допомога може не бути настільки ефективною, як би бажалося.

Росія ефективно блокує північ Чорного моря. І ці її дії можуть викликати голод, також ми бачимо порушення продовольчої безпеки. І є питання, як обійти блокаду Росії та відповісти на неї? Якби це були лише міни… Але РФ використовує ще бойові кораблі. Тому я не бачу можливості серйозної реакції з боку Туреччини. Хоча вона могла б допомогти розмінувати акваторію, у неї є такі можливості. Але навряд чи вона буде це робити. Керівництво країни висловлювало надію, що зернова угода буде продовжена. Також їх інтереси перетинаються в Північній Африці, близькому Сході, Сирії, – зазначив експерт.

Відповіддю на дії Росії в Чорному морі можуть стати санкції та додаткова допомога для України.

Це можуть бути санкції, через які впаде ціна на російську нафту. Крім того, не всі російські банки відключені від системи SWIFT. Крім того, союзники можуть надати Україні додаткові системи ППО, щоб захистити її порти та склади з зерном, – розповів експерт.

Також, він зазначив, що заблоковані порти Великої Одеси змусили збільшити обсяг перевалки вантажів через порти Дунаю.

Росія їх також обстрілює, але для неї в цьому випадку є більше широкі геополітичні ризики, якщо вона влучить по  території країни НАТО, – сказав доктор Каушал.

Нагадаємо, що після виходу з Зернової ініціативи, Росія не припиняє своїх терористичних дій проти світу. Вночі 19 липня, країна здійснила цілеспрямовану повітряну атаку на зернові термінали та портову інфраструктуру Одеської області.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися