На Одещині аграрії зібрали вже 1,5 мільйона тонн врожаю

Планують зібрати 4 мільйони тонн врожаю зерна ранніх та пізніх зернових та зернобобових культур

До кінця наближається збиральна кампанія 2023. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла Алла Стоянова, директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації. Вона зазначила, що цьогоріч загалом планують зібрати до 4 мільйонів тонн зерна ранніх та пізніх зернових та зернобобових культур.

“Через 2-3 дні ми закінчимо кампанію зі збирання ранньозернових та зернобобових культур. Ми вже зібрали 1,5 мільйона тонн врожаю. В цьому році також плануємо зібрати до 4 мільйонів тонн зерна ранніх та пізніх зернових та зернобобових культур”, – розповіла посадовиця.

Крім того, Стоянова зазначила, що місця для зберігання врожаю в регіоні є. Одещина має потужності для зберігання 7,5 мільйонів тонн зерна. Зараз в них зберігається 5 мільйонів тонн зерна торічного врожаю. 

“Хоча не працюють порти Великої Одеси, ми працюємо над розвитком нових шляхів експорту. Працюють порти Дунаю, хоча їх теж обстрілюють… Звісно, їх не можна порівнювати. Через порти Дунаю можна експортувати 2,5 мільйони тонн зерна на місяць, через проти Великої Одеси – до 10 мільйонів”, – зазначила посадовиця.

Вона додала, що в державному бюджеті України передбачено 20 мільярдів гривень страхових компенсацій для судновласників, які захочуть і далі працювати. Також уряд шукає можливості відновлення роботи портів Великої Одеси.

Раніше “Коментарі” повідомляли, що країни Балтії запропонували свою інфраструктуру для підтримки експорту української агропродукції. Крім того, Литва запропонувала посилити транспортний маршрут між Україною та країнами Балтії для підтримки експорту української агропродукції. З цього приводу до Єврокомісії звернулися міністри закордонних справ, зв’язку та сільського господарства Литви Габріелюс Ландсбергіс, Маріус Скуодіс та Кястутіс Навіцкас.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися