Три іноземних судна зайшли до портів Одещини

Судна стали на якір в одному з українських зернових портів у дельті Дунаю

Три цивільних вантажних судна - з Ізраїлю, Греції та одне з турецько-грузинською реєстрацією - оминули російську блокаду в Чорному морі та стали на якір в одному з українських зернових портів у дельті Дунаю. Не дивлячись на погрози РФ зупинити морські перевезення в українські порти, зерновий коридор разблоковано.

Про це пише Forbes.

При цьому видання зазначає, що кораблі патрулювали з повітря військові літаки НАТО. Російські військові судна "не втручалися, оскільки три цивільних судна прямували не до Одеси, а до Ізмаїла. Київ перебудовує свої порти на Дунаї як альтернативу Одесі часів війни". У виданні припускають, що хоч російські ракети регулярно завдають ударів по Одесі, але напади на дунайські порти відбуваються рідше, ймовірно, через близькість цих портів до території НАТО.

Крім того, судна рухались з ввімкнутими радіотранспондерами, зробивши своє місцеперебування та курс видимими для всіх, хто має доступ до Інтернету та вебсайтів для відстеження суден.

"Повідомлення про три цивільні кораблі, які безперешкодно пливуть до України, можуть свідчити про те, що Росія або не бажає, або не в змозі здійснювати такі обшуки в цей час", – повідомило видання з посиланням на Інститут вивчення війни у Вашингтоні.

Водночас  речник Української добровольчої армії Південь Сергій Братчук повідомив, що це не прорив “Зернового коридору”, адже ці судна “застрягли” на певному етапі переходу до дунайських портів в той час, коли РФ почала погрожувати Україні та світу повною блокадою акваторії Чорного моря.

Нагадаємо, що Україна веде перемовини з Єврокомісією та Румунією щодо покращення роботи портів Дунайського регіону. Основною темою переговорів є збільшення пропускної здатності портів. Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися