В Одесі пройшло безплатне тестування на ВІЛ та гепатит

Акція була присвячена до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом

В Одесі медики та громадські активісти провели профілактичну акцію з нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом. Під час цих заходів одесити та гості міста отримали можливість безплатно та оперативно пройти тестування на гепатит B і C та ВІЛ.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.

Усі охочі могли пройти тестування на ВІЛ, вірусні гепатити B і С, пройти медичний огляд, виміряти тиск, рівень цукру в крові, а також отримати рекомендації від сімейних лікарів. Також, навчились надавати першу долікарську допомогу, дізналися про профілактику інфекцій та отримали інформацію про діяльність профільних громадських організацій.

Було обстежено близько 90 людей, що дозволило виявити 6 випадків гепатиту C та 1 випадок позитивного тесту на ВІЛ. Такі пацієнти були негайно скеровані до профільних медичних закладів для подальшого обстеження та лікування.

Вірусні гепатити можуть доволі довго проходити без симптомів і непомітно розвиватися в організмі. Та якщо вчасно діагностувати інфекцію і розпочати лікування, можна запобігти тяжким ускладненням, зокрема цироз чи гепатоцелюлярну карциному. Проте, за даними Центру громадського здоров'я України, понад мільйон українців не знають, що хворі на вірусний гепатит С. Тестування дозволяє своєчасно виявити хворобу на ранній стадії, ще до появи клінічних симптомів та важкого ураження печінки.
Наразі в Україні існує ефективне безоплатне лікування гепатиту С. Понад 95% людей, які мають вірусний гепатит C, повністю одужують після три- або шестимісячного приймання ліків. У разі позитивного результату тесту на гепатит C, необхідно звернутися за консультацією до свого сімейного лікаря або інфекціоніста, пройти необхідну підтверджувальну діагностику, затверджену сучасними стандартами лікування вірусних гепатитів, та надалі отримати лікування ефективними, рекомендованими ВООЗ препаратами, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що в Одесі, попри повномасштабну війну, продовжується надання мешканцям та гостям міста доступного тестування на ВІЛ. У всіх Центрах первинної медико-санітарної допомоги міста доступне безоплатне обстеження на ВІЛ шляхом використання швидких тестів, результати яких можна отримати протягом 15 хвилин.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися