Безплатне тестування на ВІЛ в Одесі: де можна перевіритися

Результати тесту на ВІЛ можна отримати за 15 хвилин

В Одесі, попри повномасштабну війну, продовжується надання мешканцям та гостям міста доступного тестування на ВІЛ. У всіх Центрах первинної медико-санітарної допомоги міста доступне безоплатне обстеження на ВІЛ шляхом використання швидких тестів, результати яких можна отримати протягом 15 хвилин.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.

Тестування на ВІЛ, вірусні гепатити B, С та сифіліс є частиною гарантованого пакету первинної медичної допомоги, наданого у сімейних лікарнях. Безоплатне тестування на ВІЛ також доступне у всіх міських лікарнях, консультативно-діагностичних центрах, пологових будинках та жіночих консультаціях Одеси. Придбання тест-систем здійснюється в рамках реалізації Міської цільової програми "Прискорена відповідь Одеса" (Fast Track Odessa) з протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитам та наркоманії.

Протягом шести місяців 2023 року в медичних закладах Одеси тест на ВІЛ пройшли 14 695 осіб. В результаті було виявлено 338 випадків ВІЛ, з яких 95% пацієнтів уже отримують антиретровірусне лікування та перебувають під медичним спостереженням. Раннє виявлення ВІЛ та систематичне лікування дозволяють людям з ВІЛ жити повноцінним життям.

Результати, досягнуті Одесою, відповідають цілям глобальної ініціативи Fast Track Cities, спрямованої на подолання епідемії ВІЛ у великих містах світу. Одеса долучилася до цієї ініціативи завдяки підписанню Паризької декларації.

Нагадаємо, що в Одеській мерії відбулася нарада, на якій обговорювався стан надання медичної допомоги в галузі туберкульозу та ВІЛ/СНІДу закладами охорони здоров'я міста Одеса. На ній були присутні представники Департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради, КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" Одеської обласної ради та медичних закладів міста.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися