Для захисту Чорного моря потрібні системи ППО, F-16 та мобільні ракетні катери, — експерт

Основною загрозою для судноплавства в Чорному морі є міни

Україні потрібна допомога союзників у наданні зброї для захисту Чорного моря та цивільних суден. Це можуть бути літаки, засоби протиповітряної оборони (ППО) та мобільні ракетні катери.

Таку думку на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів Андрій Риженко, капітан 1 рангу запасу ВМС України, стратегічний експерт компанії “Соната”.

Експерт зазначив, що в цей час основною загрозою судноплавства на Чорному морі є міни, тому українські Військо-Морські Сили мають продовжувати активні дії з пошуку та знищення таких небезпечних об'єктів.

У нас на озброєнні є ракети, які можуть тримати росіян на відстані 200 кілометрів від наших портів. Також вагомим фактором протидії можуть бути наші протиповітряні сили. Є можливість, що США передадуть нам чотири комплекси NASAMS, вони прикриють дозволять забезпечити безпеку судноплавства у наших територіальних водах. У середньостроковій перспективі літаки F-16 дуже сильно повпливають на ситуацію. Вони можуть атакувати ворожі кораблі, – зазначив Риженко.

Крім того, він підкреслив, що ще одна зброя, яка б значно допомогла Україні забезпечити безпеку судноплавства на Чорному морі, — це невеликі мобільні катери. Вони зможуть швидко реагувати та завдавати удари по противнику на півдні Кримського півострову та у районі Новоросійська, де базуються російські кораблі.

Ми б могли отримати такі катери від партнерів, вони б могли зайти у наші води по Дунаю. І сучасні технології дозволяють озброїти потужними ракетами навіть безекіпажні катери, — сказав експерт.

Нагадаємо, що Росія на півдні України застосовує керовані авіаційні бомби (КАБ) скидаючи їх з літаків над тимчасово окупованим Кримом. Крім того, звідти ж випускаються крилаті ракети з кораблів, які останнім часом летять на Одещину. Для знищення КАБів та протидії авіації та кораблям Україні потрібні літаки F-16.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися