НАБУ завершило досудове розслідування у справі Галантерника

Відтепер детективи НАБУ відкриють матеріали у кримінальному провадженні

Правоохоронці завершили досудове розслідування щодо злочинної організації, серед учасників якої мер Одеси, чинні та колишні посадовці Одеської міськради. Про це повідомило НАБУ.

“Прокурором САП прийнято рішення про завершення досудового розслідування та надано відповідне доручення детективами НАБУ про відкриття матеріалів у кримінальному провадженні за фактами незаконного заволодіння землею територіальної громади Одеси та легалізації незаконно отриманих доходів, вчинених злочинною організацією та іншими особами, залученими до вчинення злочинів", - йдеться у повідомленні.

Про викриття злочинної організації стало відомо у жовтні 2021 року. Тоді Володимиру Галантернику оголосили підозру у справі про розкрадання громадської землі в Одесі та завдання збитків громаді на суму 689 млн грн. За підсумками слідства справу кваліфіковано відразу за кількома статтями Кримінального кодексу України – 255, 364, 191, 368, 369, 369-2 та 209.

Як встановило слідство, учасники злочинної організації у змові з представниками місцевої влади розробили схему привласнення коштів та землі міста, які перепродувала під забудову.  Як наслідок  упродовж 2016-2019 років громада втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та 131 млн грн, які посадовці Одеської мерії незаконно переплатили з бюджету при купівлі нежитлової нерухомості на ділянці, яку нібито планували використати для розширення кладовища.


До схеми залучили представників місцевої влади та правоохоронних органів. В обмін на ухвалення “правильних” рішень, вони отримували не тільки кошти, але й квартири у новобудовах та інші матеріальні блага. Зазначимо, що усі посади вказані на момент вчинення злочину.
До кримінальної відповідальності притягуються:

- керівник злочинної організації;

- Одеський міський голова;

- прокурор Одеської області;

- голова постійної Комісії з питань комунальної власності Одеської міської Ради (далі - ОМР);

- голова земельної комісії ОМР;

- керівник Юридичного департаменту ОМР;

- керівник департаменту комунальної власності ОМР;

- заступник керівника департаменту комунальної власності ОМР;

- представники компанії-забудовника;

- учасники злочинної організації – приватні особи.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися