В Одесі ЮНЕСКО зафіксувала пошкодження об'єктів культурної спадщини: які результати

ЮНЕСКО опублікувало дані про зафіксовані пошкодження станом на 26 липня

Після проведення детального огляду та перевірки, робоча група ЮНЕСКО зафіксувала пошкодження восьми об'єктів культурної спадщини в Одесі після обстрілу центра міста 23 липня. Про це повідомило видання “Думська”. 

Як зазначили в інтернет виданні, ЮНЕСКО опублікувало дані про зафіксовані пошкодження станом на 26 липня. Місія організації виявила пошкодження Одеського національного художнього музею, археологічного музею, будівлі Англійського клубу (в якому колись розташовувався морський музей), літературного музею, Свято-Миколаївського храму на морвокзалі, Спасо-Преображенського собору, а також старовинних житлових будинків — будинку Чижевича на Військовому узвозі та будинків Соломос на Преображенській, 4. 

Нагадаємо, що ворог завдавав ракетних ударів по Одесі з 19 по 23 липня чотири дні поспіль. У зв'язку з цим, задля документування збитків, до міста прибула місія ЮНЕСКО для проведення комплексної оцінки завданої шкоди. Внаслідок останніх ударів ворога постраждали 28 пам’яток архітектури.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення ЮНЕСКО зафіксувала в Україні пошкодження 274 об'єктів культурної спадщини. 

Нагадаємо, що у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесено не одеські будівлі, а містобудівне планувальне рішення усього центру. Про це повідомив в.о. заступника міського голови Олег Бриндак.

Крім того, “Коментарі” писали, що мер Одеси Геннадій Труханов закликав ЮНЕСКО виключити росію з організації. Історичний центр Одеси, що віднедавна охороняється ЮНЕСКО. Внаслідок ударів, що рашисти завдають по нашому місту, пошкоджено музеї, десятки памʼяток архітектури, які знаходяться в охоронній зоні.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися