Обстріли острова Зміїний пов’язані із метою тиску на цивільні судна в Чорному морі

По самому острову влучань не було, атакується район біля нього

Російські окупанти останнім часом стали регулярно обстрілювати острів Зміїний в Одеській області. Це пов’язано із метою ворога тиснути на цивільне судноплавство.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розказала начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Три такі вилазки позначали як загрозу з повітря для іноземних цивільних суден, які могли вдатися до вояжу в українські порти. Все це було спрямовано на продовження тиску на цивільне судноплавство з огляду на подальші перспективи зернової угоди, — зазначила речниця ОК “Південь”.

Вона наголосила, що військові пов’язують ці авіаційні обстріли зі стратегічним наміром продовжити тиск на цивільне судноплавство в регіоні. Попри обстріли, влучань безпосередньо по острову Зміїний не сталося, але був атакований район острова.

Гуменюк підкреслила, що реакція світової спільноти на подібні ймовірні випадки влучання російських ракет у судна, а також на території країн членів НАТО, має бути обдуманою та рішучою, з оглядом на подальші перспективи.

У випадку випадкового влучання російських ракет по території країн-членів альянсу чи по їхніх суднах, скоріш за все, вони будуть керуватися статутом НАТО. Але ми знаємо, що реакція світової спільноти – досить виважена та з великим оглядом на подальші перспективи, — додала Гуменюк.

Однак, вона також зазначила, що не зважаючи на наявність доказів влучання російських ракет в іноземні судна, реакція світової спільноти залишається “досить млявою”.

Країни, під прапором яких потерпали судна, не зреагували в такому масштабі, який був потрібний для засудження та реагування на таке морське піратство. Будемо сподіватися, що заява лідера Румунії щодо загрози його країні та те, що вони могли спостерігати на власні очі з огляду на дунайські атаки, може спонукати загальну світову спільноту вжити більш жорсткі заходи до Росії. Тому що довготривалий час не приймається дієвих рішень для продовження зернової угоди за правилами, які потрібні країнам світу, — сказала речниця.

Нагадаємо, що російські окупанти продовжують атакувати портову інфраструктуру Одеської області. Вчора вночі опинився під обстрілом безпілотників "Shahed-136" Ізмаїл.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися