На Одещині залишається понад 20 населених пунктів з радянськими назвами

Населені пункти є в усіх районах Одеської області

Одеській області нарахували понад 20 населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики. Підрахунки здійснювали в Українському інституті національної пам'яті. Там зазначили, що їх головна мета звернути увагу місцевої влади на ті назви, які залишилися в Україні з радянських часів. 

“Цей перелік не є вичерпним і буде доповнюватися. Оприлюднюючи його, УІНП має на меті сприяти громадам й органам місцевого самоврядування та звернути їхню увагу на ті назви, які містять російську імперську символіку відповідно до закону”, - наголошують в Інституті.

Населені пункти є в усіх районах Одеської області. Загалом їх 21: 

- Березівський район: Андрієво-Іванівка, Петрівка, Гудевичеве.

- Білгород-Дністровський район: Миколаївка-Новоросійська.

- Болградський район - Бородіно, Нове Тарутине, Тарутине, Березине, Малоярославець Перший, Малоярославець Другий.

- Ізмаїльський район: Суворове, Першотравневе.

- Одеський район: Першотравневе, Гвардійське.

- Подільський район: Ткаченка.

- Роздільнянський район: Андрієво-Іванове, Перше Травня, Первомайське, Перше Травня, Першотравневе, Старостине.

Загалом в Україні нарахували 183 таких населених пункти. До переліку поки що не увійшли населені пункти, які розташовані на тимчасово окупованій території України.

Раніше “Коментарі” повідомляли, що Южненська міська рада оголосила про початок збору пропозицій щодо перейменування міста. Це рішення обумовлене Законом України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”. Наразі назву місто Южне необхідно привести у відповідність до стандартів державної мови. Перейменувати Южне в Південне - найпростіший варіант, втім населених пунктів з подібною назвой в Україні вже багато. Наприклад, вже є місто Південне у Харківській області. Саме тому, виконавчий комітет Южненської міської ради розпочав збір пропозицій від населення щодо нової, унікальної назви.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Бобик

7 серпня 2023, 21:44

Путин придет назад все вернёт...)))

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися