Місія ЮНЕСКО закінчила оцінювати пошкодження історичного центру Одеси: спеціалісти готують звіт

Відомо, що масштаб збитків перевищує початкові оцінки

Місія ЮНЕСКО оглянула частину пошкоджених після російських ударів будівель в Одесі. Серед найбільш постраждалих – Спасо-Преображенський собор, Будинок вчених та Одеський літературний музей. Масштаб збитків, завданих історичному центру  міста внаслідок російських ударів, перевищує початкові оцінки. Такого висновку дійшла комісія ЮНЕСКО після огляду частини пошкоджених будівель. Про це заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі, голова Бюро ЮНЕСКО в Україні на брифінгу в Києві

“Наслідком цих оцінок буде всеосяжний звіт, який деталізує знахідки, оцінки і рекомендації експертів. Цей звіт слугуватиме двом цілям: по-перше, його подадуть на 15 зустрічі учасників Гаазької конвенції 1954 року, призначеній на 11 грудня”, - сказала вона.

Робоча група ЮНЕСКО працювала в Одесі з 29 липня по 1 серпня. Зазначимо, що місія ЮНЕСКО отримала список з 52 пошкоджених об'єктів культурної спадщини, але підтвердила лише десять будівель, які отримали понад 60% пошкоджень. 

Крім того, К'яра Децці Бардескі повідомила, що наразі спеціалісти розпочали підготовку документації поточного стану для плану збереження і відновлення будівель і 3Д-сканів сильно пошкоджених споруд, зокрема Спасо-Преображенського собору. Ба більше, ЮНЕСКО виділить кошти аби вікна п’яти пам’яток архітектури закрили спеціальними щитами. Роботи розпочнуть найближчими тижнями. 

“Коментарі” повідомляли, що російські окупанти завдали комбінованого ракетного удару по Одесі вночі, 23 липня. Станом на дев’яту годину ранку унаслідок атаки є загиблі, поранень зазнали 19 людей. За інформацією Одеської обласної військової адміністрації зруйновані 6 житлових, в тому числі багатоквартирні будинки.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися