Тільки одна людина в світу може сприяти відновленню Зернової угоди: Кулеба розповів хто саме

У президента Туреччини Реджепа Ердогана найбільше шансів вплинути на Путіна

Продовження Зернової угоди наразі залежить від перемовин між Туреччиною та Росією. Про це в інтерв’ю Reuters заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Посадовець впевнений, що тільки Президент Ердоган зможе домовитися із лідером РФ.  

“Президент Ердоган, мабуть, єдина людина у світі, яка може переконати президента путіна повернутися до Чорноморської зернової ініціативи”, — сказав Кулеба.

Посадовець наголосив, що відмова росії продовжити Зернову угоду сильно вдарила по країнах Африки. З початку повномасштабного вторгнення очільник МЗС України здійснив вже три робочі візити на африканський континент. Кулеба зауважив на необхідності посилювати економічні й дипломатичні зв’язки з африканськими державами.

“На відміну від рф, ми хочемо інвестувати в Африку те, що буде вигідно і їм, і нам. А найбільша інвестиція росії в Африку — це ПВК “Вагнер”. І це інвестиція в небезпеку Африки”, — сказав міністр.

Раніше “Коментарі” повідомляли, що військовий експерт впевнений, що зернову угоду можна поновити тільки на умовах України. Наразі Україна має можливість військовими методами диктувати свої вимоги. Таку думку на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса висловив Ігор Романенко, генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу ЗСУ (2006–2010).

Нагадаємо, що протягом 50-го тижня роботи “Зернової угоди”, з 10 по 16 липня 2023 року, лише 2 судна були відвантажені з портів Великої Одеси, що, на два менше, ніж на попередньому тижні. Хоча ці кораблі вже завантажені, проте вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її. Про це повідомляє Ukrainian Agribusiness Club.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися