На Одещині зникає річка, яка підтримувала життя природних екосистем у Тузловських лиманах

Причина - будівництво дамби заввишки на 1,5 м від дна русла

На Одещині зникає річка Хаджидер. Вона живила прісною водою Тузловські лимани і підтримувала життя природних екосистем у парку. Про це повідомив еколог і природозахисник Іван Русєв.

Як зазначив еколог, Хаджидер (з тюркської - "гірка річка") разом із річкою Алкалія була одним з основних джерел прісної води для Тузловських лиманів. А також підтримувала життя природних екосистем і біорізноманіття в національному природному парку.Втім, під час війни річка Хаджидер постраждала, коли невідома вітчизняна компанія засипала її русло біля Миколаївки-Новоросійської (Байрамча). Це майже знищило річку. Однак була можливість проходу води під час водопілля та потужних дощів під міст, розповідає Русєв. Але зараз невідома компанія побудувала дамбу заввишки на 1,5 м від дна русла і встановила обмеження на прохід води двома трубами.

“Злочин і варварство на практиці, причому імовірно за державні кошти. Хто знає причину такої споруди і хто робив, надайте будь ласка інформацію”, - написав еколог. 

Раніше “Коментарі” писали, що на Одещині місцевий житель повідомив про виявлення нового випадку незаконної порубки деревини в природному заповіднику "Тузловські лимани". Після отримання цієї інформації, правоохоронці розпочали розслідування та незабаром зібрали достатньо доказів для висунення обвинувачення правопорушнику.

Нагадаємо також, що територію Національного парку “Тузлівські лимани” біля гніздування рожевих фламінго зачистили від бракон’єрських сіток. Працівники парку намагалися відслідкувати, хто ж залишив незаконне приладдя лову, втім правопорушники так і не з’явилися. Тому у рамках співпраці між національним природним парком “Тузлівські лимани” та екологічною інспекцією Південно-Західного округу, провели великий рейд територією. Спільними зусиллями вдалося прибрати сітки, ятері, які можуть нашкодити рідкісним птахам



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися