Росія веде гібридну війну проти України та інших країн Чорного моря, — експерт

Нещодавно на узбережжі Румунії самовільно вибухнула російська міна

Під час останнього інциденту із підірванням міни на узбережжі Румунії, країна посилила контроль в Чорному морі, щоб запобігти подібним ситуаціям у майбутньому. Цей вибух був першим інцидентом такого роду, хоча румунські прикордонники раніше вже знаходили міни.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів Клаудіу Діджерату, незалежний експерт та доцент історичного факультету Бухарестського університету.

Клаудіу Діджерату вказав, що в Румунії велику увагу приділяють обговоренню подібних інцидентів у суспільстві. Він зазначив, що широко обговорюється не лише сам вибух міни, але і можливі інші загрози, пов'язані з діяльністю Росії.

Ми вивчаємо їх активність, вже бачили провокації проти комерційних  суден, проти Болгарії. В Румунії це зараз основна тема обговорення, у нас вважають, що Росія веде гібридну війну проти України та інших чорноморських країн, — додав він.

Високий рівень контролю на морі здійснюється на двох рівнях – національному та у рамках співпраці з НАТО. Експерт також зауважив, що попри співпрацю зі штаб-квартирою НАТО та іншими партнерами, 100% гарантії безпеки ніхто не може надати, оскільки ризики завжди існують.

На національному рівні ми продовжуємо здійснювати прикордонний контроль дельти Дунаю та ділянку Чорного моря біля України, де спостерігається активність Росії. Окрім наших кораблів та повітряних засобів, ми також взаємодіємо з розвідувальною місією НАТО, а також співпрацюємо з Молдовою, Туреччиною та Болгарією. Зараз Румунія посилила контроль на узбережжі, зокрема на курортах, щоб запобігти ризикам для своїх громадян, туристів та комерційним маршрутам на Чорному морі, — сказав експерт.

Нагадаємо, що протимінні сітки, які обладнали на певних пляжах одеського узбережжя, за словами еколога, не працюють. В деяких місцях на пляжах Одеси вони заплуталися та не можуть бути гарантом безпеки людей на пляжах.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися