В Одесі розпочали консервацію Спасо-Преображенського собору

Богослужіння будуть проводитися в нижньому храмі

В Одесі спеціалісти розпочали процес консервації Спасо-Преображенського кафедрального собору. Наразі потрібно закрити захисною мембраною зруйнований дах, адже напередодні похолодання та сезон дощів, а храм необхідно зберегти від подальшої руйнації.

Крім даху, постраждала безпосередньо частина храму. Питання про реконструкцію наразі не стоїть, втім спеціалісти мають демонтувати деякі стіни. Нагадаємо, що зараз собор знаходиться в аварійному стані. Тим не менш, у соборі зберігся нижній храм, де будуть і надалі проводитися богослужіння. 

“Церква своїми силами консервує собор. Попереду осінь, зима – храм треба закрити мембраною (плівкою) від опадів. Про реконструкцію наразі не йдеться, але треба зробити демонтаж стіни, яка знаходиться в аварійному стані – це загроза для життя людей”, – наголосив протоієрей Мирослав Вдодович, помічник настоятеля храму.


Нагадаємо, що пряме влучання російської ракети прийшлося у центральний вівтар собору. Внаслідок удару частково зруйновано будівлю храму, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони. Втім, на щастя, рятувальники з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка вважається покровителькою Одеси.

Источник: https://odessa.comments.ua/ua/news/society/developments/3643-italiya-dopomozhe-odesi-vidnoviti-spaso-preobrazhenskiy-sobor.html
© Comments.ua

Директор департаменту культури, міжнародного співробітництва та євроінтеграції Одеської міської ради Іван Ліптуга розповів, що консервація храму та усі роботи проводиться за рахунок власника будівлі – єпархії Української Православної церкви.  Нагадаємо, що пряме влучання російської ракети прийшлося у центральний вівтар собору. Внаслідок удару частково зруйновано будівлю храму, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони. Втім, на щастя, рятувальники з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка вважається покровителькою Одеси.

“Коментарі” повідомляли, що російські окупанти завдали комбінованого ракетного удару по Одесі сьогодні вночі, 23 липня. Станом на дев’яту годину ранку унаслідок атаки є загиблі, поранень зазнали 19 людей. За інформацією Одеської обласної військової адміністрації зруйновані 6 житлових, в тому числі багатоквартирні будинки.

Крім того, голова Ради міністрів Італійської Республіки Джорджа Мелоні висловила співчуття родинам постраждалих від російської атаки одеситам і заявила, що Італія готова долучитися до відбудови Спасо-Преображенського собору та інших скарбів культурної спадщини України. Про це повідомило у Твіттері посольство Італії в Україні.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися