Одеському трамваю виповнилося 110 років

Через пандемію коронавируса святкування дня народження Одеського трамвая вирішили перенести на наступний рік

24 вересня виповнилося 110 років від дня запуску першого електричного трамваю вулицями Одеси. Про це повідомили в комунальному підприємстві "Одесміськелектротранс".

Керівництво КП розробило плани святкування ювілею Одеського трамвая, проте карантин вніс в плани свої корективи, тому заходи переносяться на наступний рік, а саме на 111-ту річницю Одеського трамвая. Проте, по 10 маршруту курсує трамвай-галерея, де під час поїздки кожен бажаючий зможе побачити, як змінювалися з часом трамваї на вулицях нашого міста.

Нагадаємо, традиційно, як і в більшості міст, рух транспорту в Одесі почалося з вагонів на кінній тязі, ще в далекому 1880 році. Більше 30-ти років по одеських вулицях рухалися конки і паровички, приносячи чималі прибутки місту.

Небажання міської управи відмовитися від прибутків, з одного боку, і висока вартість пристрою трамвайного сполучення, з іншого боку, визначили пізню дату (24 вересня 1910 года) запуску першого трамвая в Одесі, коли в багатьох містах України трамвайний рух вже працював кілька років.

Роботи по будівництву трамвайних маршрутів велися настільки інтенсивно, що вже до кінця 1914 року в місті функціонувало 32 трамвайні лінії, по яким ходили 301 вагона бельгійського виробництва, побудована електростанція в районі Пересипу, п'ять тягових підстанцій, три трамвайних депо, 39 павільйонів, 31 зупинний пункт . Багато з цих елементів інфраструктури збереглися і на сьогоднішній день, беручи активну участь в роботі і обслуговуванні електротранспорту.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися