Греція готова долучитися до відбудови Одеси

Греція, зокрема, могла би допомогти відновлювати пошкоджені внаслідок війни історичні будівлі

Греція готова долучитися до відновлення історичного центру Одеси. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс на брифінгу із Володимиром Зеленським. Зокрема, йдеться про відновлення пошкоджених історичних будівель.

“Пане президенте, Греція буде присутня в титанічних зусиллях з реконструкції та відбудови вашої країни, використовуючи наш великий досвід – у будівельному секторі, через державно-приватне партнерство, маючи потужні можливості у сфері цифровізації, охорони здоров’я, охорони пам’яток культури – з фокусом на Одесу, історичний центр якої за підтримки Греції був включений до списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО”, - зазначив прем'єр-міністр Греції.

Нагадаємо, місія ЮНЕСКО оглянула частину пошкоджених після російських ударів будівель в Одесі. Серед найбільш постраждалих – Спасо-Преображенський собор, Будинок вчених та Одеський літературний музей. Масштаб збитків, завданих історичному центру міста внаслідок російських ударів, перевищує початкові оцінки. Такого висновку дійшла комісія ЮНЕСКО після огляду частини пошкоджених будівель. Про це заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі, голова Бюро ЮНЕСКО в Україні на брифінгу в Києві.

Зазначимо, що з 274 об'єктів 117 релігійних об'єктів, 27 музеїв, 98 будівель з історичною та мистецькою цінністю, 19 пам'ятників, 12 бібліотек та 1 архів. Серед списку об'єктів, що постраждали у місті Одесі, зазначено 8 пам'яток. Серед них Одеський художній музей, Одеський археологічний музей, Музей морського флоту, Одеський літературний музей, Церква Святого Миколая, Спасо-Преображенський собор, а також житлові будинки Чижевича та Соломоса.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися