Сьогодні в Одесі відкрилася виставка “Рашизм — це…”: скільки вона триватиме

Подивитися на виставку одесити та гості міста зможуть в парку Шевченка

Виставка "Рашизм – це…" буде відкрита для перегляду у парку Шевченка недалеко від сцени "Мушля" до кінця вересня. На неї можна прийти подивитися мешканцям та гостям міста від сьогодні 22 серпня.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україні – Одеса розповів Сергій Гуцалюк, начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

Проєкт присвячений рашизму – поняттю яке увійшло у законодавче поле України. За українським законом рашизм ототожнюється з гітлерівським нацизмом. Особисто я вперше почув такий термін під час вторгнення рф до Грузії у 2008 році. З 2014 року воно вже було в Україні, а зараз увесь світ користується ним. Виставка з 16 плакатів розкриває суть поняття рашизм з історичними та сучасними прикладами. Рашизм – це знищення опозиції, свободи слова, мілітаризація суспільства, навіть підлітків (юнармія у рф), поставлення під контроль усіх релігійних установ, медіаресурсів та інтернету, знищення культурних цінностей. Це ідеологія обкладеної фортеці, що за межами рф все погано. Це той самий нацизм тільки в іншій обкладинці, — зазначив Гуцалюк.

Виставка є одним з освітніх проєктів Українського інституту національної пам'яті. Організація також веде роботу зі збору інформації щодо знищення пам'яток культурної спадщини та подальшої передачі доказів міжнародним органам та військовим трибуналам.


Нагадаємо, що в Одесі 28 червня до Дня Конституції пройшла низка заходів. Серед них в культурному центрі UNION відбулося урочисте відкриття міжнародного проєкту "Український фотощоденник".




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися