Одеські фермери перекрили трасу Одеса-Київ

Фермери протестують проти наміру влади зняти мораторій на продаж сільськогосподарських земель

Фермери з Одеської області сьогодні вранці перекрили трасу Одеса–Київ в районі села Демидівка Любашівського району. Учасники перекриття вимагають не знімати мораторій на продаж землі. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на пряму трансляцію з місця подій.

Через перекриття дороги утворився затор. Автор трансляції повідомив, що акція протесту була всеукраїнською.

Нагадаємо, мораторій на продаж землі ввели у 2001 році як тимчасовий захід, але заборону регулярно продовжували. Тепер же, за словами президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Олексія Гончарука, продовжувати мораторій на продаж землі не збираються.

Найбільше фермери побоюються, що після зняття мораторію земля потрапить до рук іноземців.

25 вересня у Верховній Раді подали на реєстрацію законопроект №2178 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". У документі йдеться про те, що набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть громадяни України, українські юридичні особи, а також територіальні громади і держава. У свою чергу, іноземці та люди без громадянства можуть отримувати землю лише за умови її спадкування, але будуть зобов'язані продати земельну ділянку протягом року. Втім, у цього законопроекту є ще з десяток альтернативних.

Як раніше писав портал "Коментарі", в травні 2018-го Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив, що Україна повинна зняти мораторій на продаж сільгоспземель. В ЄСПЛ вважають, що абсолютна заборона в Україні на купівлю і продаж земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини.

Джерело: https://odessa.comments.ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися