Завершився Одеський міжнародний кінофестиваль: які стрічки отримали нагороду

Цьогоріч програму фестивалю намагалися зробити якомога різноманітною

26 серпня відбулося офіційне закриття Одеського кінофестивалю у Чернівцях, який тривав з 19 по 26 серпня. За цей період було показано 46 стрічок, 32 з яких були українськими. Зазначимо, що частину фільмів презентували вперше.

Серед конкурсних програм обрали трьох переможців:

Найкращий український документальний фільм – “Звідки куди”;

Найкращий український ігровий фільм — “Валерія виходить заміж”;

Найкращий європейський фільм – “Ссавці”.

“Звідки куди” 

“Звідки куди” – найкращий документальний фільм польського кіно- та радіорежисера, продюсера Мачека Хмели. Режисер також зіграв у стрічці водія евакуаційного автомобіля. Фільм - це загальний портрет українських біженців, що мають спільну мету: знайти безпечне місце у вирі війни.

“Ми гадали, що коли будемо показувати цей фільм в Україні, війни уже не буде, – каже Мачек Хмела. – На жаль, реальність інша. Я дуже хочу, щоби цей фільм показували по всіх країнах і щоби він допомагав нагадати світу, що без постійної допомоги Україні ця війна скоро не закінчиться. І такі люди, якими є герої нашого фільму, не зможуть повернутися додому. Прем’єра відбулася вже у Польщі, Франції. Але ця нагорода для мене найважливіша з усіх”, – зізнається митець.

Сюжет такий: польський евакуаційний автомобіль їде дорогами України. Перед глядачем постає правдиве та близьке спостереження за евакуацією українців, які вирішують залишити свої домівки, щоб врятувати життя. Мінівен проїжджає повз заміновані поля та численні військові блокпости, щоб врятувати біженців. Він слугує кімнатою очікування, шпиталем, прихистком, місцем довіри та свідчень людей. 

“Цей фільм знімався всередині евакуаційної машини, в якій я був водієм і режисером. Я вирішив просто допомагати як волонтер, водій, як десятки тисяч поляків із початку великої війни. Бо ми добре розуміємо, що ця війна – це не тільки захист України, це війна за всю Європу, – провадить Мачек Хмела.

 “Валерія виходить заміж”

Переможницею національного конкурсу у категорії “Найкращий повнометражний ігровий фільм” стала стрічка “Валерія виходить заміж” режисерки з Ізраїлю Мікаль Вінік.

За сюжетом, Валерія, молода українка, приїжджає до Ізраїлю для зустрічі зі своїм майбутнім чоловіком, з яким знайомиться в інтернеті. Вона приєднується до Крістіни, яка вже деякий час живе в Ізраїлі та познайомилася зі своїм чоловіком схожим чином. Христина задоволена своїм новим життям і хоче того ж для своєї сестри. Але згодом починають з’являтися сумніви.

“Ссавці”

Фільм розповідає про те, як тридцятидев’ятирічний Каміл вирушає в омріяну подорож, де зливаються банальне й сюрреалістичне.

Намагаючись примиритися з втратою контролю над своїм життям – роботою, соціальним статусом, стосунками, він починає пошуки, які спонукають його поставити під сумнів основу своєї ідентичності.

Він крокує за своєю дівчиною у все більш дивний і тривожний світ спільноти та ритуалів, перш ніж зіткнутися з трагікомічною зміною ролей, яка змушує глядача поставити під сумнів усе.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися