На Одещині не допустили до продажу кілограми кавунів та динь: причина
Фахівці радять купувати кавуни в серпні
Майже чотири тисячі кг баштанних не допустили до продажу на ринках Одещини з початку липня. З них динь — 1 400 кг, кавунів — 1 795 кг. Головна причина - вміст нітратів. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі
“Фахівці управління проводять відповідні фітосанітарні процедури до вантажів з кавунами та слідкують за тим, щоб до реалізації не були допущені харчові продукти рослинного походження через підвищений вміст нітратів. Від початку липня 2023 року завдяки контролю з боку Держпродспоживслужби на ринках області таких продуктів не допущено до продажу у кількості 3 859 кг, з них динь – 1 400 кг, кавунів – 1 795 кг”, – йдеться у повідомленні.
Як повідомили у Держпродспоживслужбі, в основному ці продукти до нас везуть із Казахстану, Азербайджану, Молдови, Туреччини та Греції.-
Кілька порад щодо кавунів:
Небезпечно купувати баштанні з пошкодженою шкіркою, вм’ятинами, підгнилі або розрізані. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду, тому у разі вживання такого кавуна можливі шлунково-кишкові розлади.
- Дозрівання кавунів і динь зазвичай прискорюють за допомогою нітратовмісних препаратів. Визначити “на око” нітрати неможливо, можна лише за допомогою лабораторних досліджень. Допустимий рівень вмісту нітратів у кавунах – 60 мг/кг.
Фахівці радять купувати кавуни в серпні, тоді є майже 100% гарантії, що вони будуть без шкідливих речовин, адже кавуни й так достигають за допомогою сонця. Але найбільш надійний метод визначити безпечний кавун чи диню – пристрій, який вимірює вміст нітратів – нітрометр.
Як обрати кавун?
- Беріть плоди середнього розміру, від трьох до семи кілограмів. Стиглий кавун легший, ніж зелений, і не тоне у воді.
- Пляма, якою кавун торкався землі, має бути жовтого, а не білого кольору.
- Обирати кавун варто і на слух: коли плід достигає, у нього всередині з'являються порожнечі, і їх можна почути, постукавши – якщо звук дзвінкий, то кавун стиглий.