На одеських Тузлівських лиманах вперше за багато років з'явилася артемія

Це примітивні ракоподібні, що з'явилися приблизно 100 мільйонів років тому

На фоні високої солоності у деяких Тузлівських лиманах Одещини вперше за багато років з'явилася артемія. Це примітивні ракоподібні з родини Artemiidae, що з'явилися приблизно 100 мільйонів років тому і живуть в водоймах із солоною водою.

Про це повідомив еколог Іван Русєв. 

Ці тварини мають здатність знижувати осмотичний тиск. У разі екстремальної солоності спеціальні механізми зберігають його. Також вид виживає у воді з низькою концентрацією та навіть нестачею кисню. Мінімальна концентрація кисню для дорослої особини дуже мала - 0,5 міліграма на літр, а для науплії навіть менше: 0,3 міліграма на літр. Таке на Тузловських лиманах періодично повторюється. Останні десятиліття Тузловські лимани періодично висихали і з'являлися артемії. У цьому році вони знову зявилися.

Цікавий факт: у Сполучених Штатах у 1976, під час буріння у Великому Солоному Озері у штаті Юта було знайдено цисти артемії, що збереглися у шарі землі між двома шарами солі. Вуглецевий аналіз показав, що вік знайдених цист приблизно дорівнює 10 тисяч років. Відомо, що цисти артемій неодноразово відправляли в космос у тому числі у складі місій Apollo 16 та Apollo 17. Незважаючи на колосальні навантаження та космічну радіацію багато яєць вижили, - написав еколог. 

Артемії, особливо у стадії розвитку, використовуються у комерційній аквакультурі як живий корм для багатьох видів риб та молюсків. Стійкість цих тварин робить їх ідеальними зразками для тестування у різних експериментах. 

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що до національного парку "Тузлівські лимани" на Одещині прилетіли червонокнижні моногамні птахи огари.  Ці птахи раніше дуже рідко з’являвся в національному природному парку.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Олег Дубина Павлович Я родился 14.03.1986

29 серпня 2023, 12:14

14:21 [Olezan Dubina ]: ​14:21 [Olezan Dubina ]: друзья братья мне надо срочно подарок или долг 262 162 162 евро Я вам скину по эмайлу свои счёт ощад банке [email protected] Я жду когда Эрик и Алла проверьт и пришлют день

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися