Україна передала Туреччині пропозицію про "Зерновий коридор" без участі РФ

Україна, Туреччина та ООН спільно шукають варіанти вирішення відновлення “Зернової угоди”

Україна вже передала Туреччині пропозицію щодо роботи "Зернового коридору" без участі Росії. Попри це, поки що не надійшло остаточного підтвердження щодо цієї ініціативи.

Про це повідомив Надзвичайний і Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Пропозиція про роботу без РФ передана турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження. Але кораблі, оскільки вже йдуть і проходять територіальним морем Румунії, Болгарії, а також Туреччини, і проходять протоки без обмежень. Насправді це раціональний шлях, оскільки, як ви пам’ятаєте, в рамках самої зернової ініціативи досить частими були випадки, коли країна-агресор обмежувала прохід кораблів до України, або регулювала чи пробувала регулювати доступ до того, чи іншого порту. Наприклад, Південний декілька місяців дії цієї ініціативи не працював, саме з вини російської сторони. Також існували обмеження на перелік продукції, які можна було вивозити з території України, – пояснив посол.

Він зауважив, що "гуманітарний коридор", через який вже вийшли чотири кораблі з Одеси, не має обмежень, які б стосувалися української продукції. За словами Василя Боднара, це може стати одним із варіантів для вирішення складної ситуації. Посол також підкреслив, що наразі триває комунікація між Туреччиною, ООН, Україною і Росією з метою досягнення узгоджених позицій та вирішення конфлікту. Очікується, що буде проведена високорівнева комунікація між Україною і Туреччиною для розуміння подальших кроків у вирішенні даної ситуації.

Можливо, це буде найближчими днями, можливо, в рамках Генеральної асамблеї ООН. Для того, щоб зрозуміти, куди ми можемо далі рухатися. Ми, звичайно, займаємо конструктивну позицію по відношенню до наших партнерів, Туреччини та ООН, як посередників, і будемо випрацьовувати механізми, які будуть вигідні для нашої сторони, але не перешкоджати принциповій позиції щодо зняття санкцій з РФ, — додав Боднар.

Нагадаємо, що “Чорноморська зернова ініціатива” закінчилась 17 липня та не була продовжена через саботаж держави-терориста. Проте, з того часу з портів Одеської області успішно вийшли вже чотири цивільні судна, попри обстріли окупантів портової інфраструктури.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися