"Є кілька хвилин": де ховатись у разі тривоги в Одесі

У разі запуску ракети "Калібр" чи атаки з тимчасово окупованого Криму є близько 10 хвилин аби сховатись

Одеська область не припиняє бути під "прицілом" окупантів. Загроза зростає й з настанням холодів. Як показав торішній досвід, росіяни цілеспрямовано намагались залишити мешканців регіону без світла та тепла обстрілюючи критичну інфраструктуру. Втім, під загрозою й цивільні об’єкти. У разі тривоги слід діяти швидко. 

Коментарі знають де ховатись в Одесі та області у разі чергової атаки. 

Бомбосховища Одеси 

Загалом в Одесі налічується понад 350 укриттів різного типу. Сховатись можна в: 

  • Сховищах. Це герметичні споруди, призначені для захисту людей під час надзвичайних ситуацій, воєнних конфліктів або терористичних актів. Вони забезпечують безпеку протягом певного часу, ізолюючи від небезпечних факторів.

  • Протирадіаційних укриттях. Це споруди, які не є герметичними, але призначені для захисту людей від іонізуючого опромінення в умовах радіоактивного забруднення. Вони дозволяють уникнути впливу шкідливих радіаційних випромінювань та інших загроз.

  • Спорудах подвійного призначення. Це будівлі, які можуть використовуватися згідно з основною функцією, для якої вони спроєктовані, а також як засоби для захисту населення. Вони забезпечують умови для тимчасового перебування людей та можуть бути використані у надзвичайних ситуаціях.

Крім того, в Одесі існує мапа з усіма укриттями. Дані там постійно оновлюються. Де найближче укриття до вашого будинку можна побачити за посиланням.

Бомбосховища в Одеській області

Під загрозою не тільки Одеса, але й  область. Ізмаїльський район тільки за останній місяць з десяток разів піддавався обстрілам. Крім того, трагічні події в Сергіївці, Затоці та інших містах області нагадують про необхідність швидко прямувати до укриття. В області також існує інтерактивна мапа бомбосховищ. Її можна побачити за посиланням. 

Основні правила, що рятують життя        

Правило "безпечних стін"         

У ситуації ракетних атак та бомбардувань важливо дотримуватися правила "двох стін". Це означає, що від небезпеки вас має відділяти принаймні дві стіни. Удар може зруйнувати першу стіну, але друга може служити бар'єром, що захистить вас від уламків, скла вікон та інших небезпек. Тому намагайтеся приховатися в безпечному місці за другою опорною стіною, як-от тамбур, коридор або передпокій. Навіть якщо ви маєте сумніви щодо стійкості будівлі, відсутності підвалу або недостатнього простору в сховищі, залишайтеся поруч з опорними стінами — вони будуть надійним укриттям.        

Правило "двох виходів"        

Важливо мати ясне уявлення про наявність принаймні двох виходів з вашого укриття. Отже, підвали та гаражі з одним виходом можуть стати смертельною пасткою. Якщо лише один вихід, то в разі обвалу будівлі він може бути заблокованим або випадково зруйнованим під час пожежі. Зараз сучасні підземні паркінги та підвали зазвичай проєктуються з декількома виходами, а також обладнані димовими датчиками та системами пожежогасіння, що забезпечує додаткову безпеку.



Нагадаємо, що 13 вересня вночі ворог чотири з половиною години атакував південь Одеської області дронами-камікадзе типу Shahed-136. Хоча більшість була збита силами ППО, деякі все ж влучили в портову та цивільну інфраструктуру. 





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися