Експорт через дунайські порти може зрости на 50%: в УДП закликають надати дозвіл на створення рейдової перевалки

Загалом річники готові забезпечити додаткові 500 тис тонн.

Українське дунайське пароплавство закликає керівництво порту Констанца надати дозвіл на створення рейдової перевалки для українського зерна. Про це повідомив генеральний директор Дмитро Москаленко. 

Так, він зазначив, що цього і наступного року Україна має щомісяця експортувати понад 5 млн тонн агропродукції. Основне навантаження на дунайську логістику. Інші напрями є занадто витратними. Приблизно 1,2 млн тонн щомісяця вивозиться через канал Суліну. 1,3 млн тонн прямує через румунський порт Констанца. Таким чиноим, експорт через дунайські порти повинен зрости хоча б на 50%.

“Якщо Констанца дозволить розвивати рейдову перевалку, річники готові збільшити обсяги ще на 500 тисяч тонн. Тому цього року УДП працює лише через перевалку прямим методом – борт-борт. Обертання нашого флоту (Рені/Ізмаїл/Кілія – Констанца) у середньому складає 22 доби”, - написав Москаленко. 

За умови згоди румунської сторони, УДП готове виступити ініціатором створення українського портового оператору у Констанці. Флот пароплавства дозволяє перевалювати борт-борт до 300 тис тонн зерна на місяць.

Зазначимо, що порти Дунаю завантажують здебільше невеличкі морські судна – костери. Це 10 - 15 тисяч тонн. Експорт такими партіями розрахований на Туреччину, Грецію, Єгипет. Але традиційні українські ринки у південно-східній Азії. Великі судна - це лише Констанца. Кожна якірна стоянка може забезпечувати 15-20 тис. перевалки на добу. В компанії зазначили, що це реальна альтернатива портам Одеси. 

“Дуже вдячний за підтримку координатору Державного департаменту США із санкцій Джиму О'Браєну та іншим американським колегам, які включились у вирішення проблеми. Максимально активну позицію у перемовинах займає віце-прем’єр Олександр Кубраков та українське Мінвідновлення”, - написав генеральний директор.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися