Реконструкція Спасо-Преображенського собору в Одесі: наразі триває оцінка структурних пошкоджень

Наприкінці жовтня італійські колеги обіцяють продемонструвати, як буде відбудовуватись Собор

Сьогодні заступник голови ОДА Сергій Кропива долучився до відеоконференції з представниками італійського уряду та бізнесу щодо реконструкції та відбудови історичних пам’ятників Одеси, зокрема Спасо-Преображенського Кафедрального Собору.

“Дякуємо італійським колегам за ту допомогу, яка надається Україні, зокрема і у відновленні пам’яток архітектури”, - йдеться в повідомленні ОДА.

Як зазначили у відомстві, за оцінкою ЮНЕСКО, протягом останніх місяців, зазнали пошкоджень понад 100 культурних об’єктів. Серед найбільш ушкоджених будівель – Спасо-Преображенський собор, Будинок вчених і Літературний музей.

За словами італійської сторони, вони готові вже зараз розпочинати роботи, щоб “рани перетворились на витвори мистецтва”. Для цього у них є достатній експертний та науковий досвід.  Наприкінці жовтня італійські колеги обіцяють продемонструвати, як буде відбудовуватись Собор. Наразі тривають оцінка структурних пошкоджень та розробка кошторису.

“Нам дуже важливо відчувати таку щиру підтримку, це надає сил українському народу продовжувати боротьбу – боротьбу цивілізації над варварством”, - зазначили в Обласній адміністрації. 

Раніше “Коментарі” писали, що будівельники попередньо порахували скільки коштуватиме відбудова найстарішого храму Одеси - Спасо-Преображенського собору. За їх словами, вартість усх робіт може сягнути 200 мільйонів гривень. Про це повідомила релігійно-інформаційна служба України.  Там зазначається, що наразі усі зруйновані конструкції планують накрити гідробар'єром. Уже підготували 900 квадратних метрів стелі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися