В Одесу могла потрапити партія зеленої кави, яка викликає серйозні проблеми зі здоров'ям

Серед основних симптомів отруєння – біль у животі та втрата гостроти зору

До одеських магазинів могла потрапити німецька кава, яка здатна викликати біль у животі та погіршення зору. Згідно з повідомленням системи швидкого реагування щодо харчових продуктів та кормів, в імпортованій органічній зеленій каві виявили інсектицид хлорпірифос. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Небезпечний для здоров’я людей продукт завезли з Німеччини   фірма Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg, отримувач ТОВ “Кофітон”, вул. Ломоносова 75 а, м. Київ. 

“Звертаємося до операторів ринку! У разі виявлення вказаного товару в обігу просимо повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області: м. Одеса, вул. 7-а Пересипська, 6, тел.: (048) 716-13-01”, - йдеться в повідомленні відомства. 

Водночас, в компанії “КОФІТОН” запевнили, що наразі триває повторний аналіз продуктів. У разі виявлення небезпечних речовин Товариством будуть вживатися заходи щодо її утилізації

“ТОВ “КОФІТОН” здійснює свою господарську діяльність виключно в межах чинного законодавства України, та ввозить на митну територію України лише товар, який пройшов відповідну сертифікацію та дозволений для споживання в Україні. Варто наголосити, що хлорпірифос в органічній зеленій каві (походженням з Гондурасу) наразі виявлений лише в обмеженій партії в Європі і поки що не відомі всі обставини щодо цієї події. Окрім того, Товариство звернулося до ДП “УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ” про проведення випробувань імпортованого товару на вміст хлорпірифосу. Наразі повторний аналіз триває”, - прокоментувало ситуацію ТОВ “Кофітон”

Чим небезпечний хлорпірифос 

Хлорпірифос — речовина фосфорорганічної групи, яка є основою для виробництва багатьох пестицидів. Вона була винайдена у 1965 році та запатентована у 1966 році компанією Dow Chemical. Цей пестицид використовується для боротьби зі шкідниками, що становлять небезпеку для більш ніж 60 різних культур.  Загалом, потрапляючи в організм людини, він викликає гострі порушення роботи центральної нервової системи: головний біль, порушення свідомості аж до розвитку глибокої коми, судоми. Сильне отруєння може призвести до смерті.

“Коментарі” писали, що на прилавки Одеси потрапила партія авокадо з Перу, у якому виявили кадмій. Він та його сполуки є надзвичайно токсичними навіть у незначних концентраціях.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися