На Одещині люди отруїлися дикорослими грибами

У лісах України зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров'я грибів

Цьогоріч на Одещині спеціалісти зареєстрували три випадки отруєнь дикорослими грибами з трьома постраждалими. Перший випадок був пов'язаний з вживанням маринованих грибів, схожих на опеньки, придбаних у приватної особи на стихійному ринку в Одесі, решта – з вживанням дикорослих грибів, зібраних та приготованих самими постраждалими. Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.

Зазначимо, що в лісах та лісостепах України зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя. Насамперед, це бліда поганка, яку помилково сприймають за їстівні печериці та сироїжки, а також мухомори і сморжі. Особливість отруєнь цими грибами полягає у тому, що ознаки отруєння можуть не проявлятися до 3-х діб після вживання грибів в їжу.

Характерні симптоми отруєння грибами – нудота, блювота, біль у животі, проноси, слабкість, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, запаморочення, судоми, мимовільне сечовиділення, ознаки серцево-судинної недостатності, марення, поява галюцинацій тощо.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області попереджає та нагадує, чому одесити та гості міста ризикують своїм здоров’ям і життям, купуючи продукти харчування, зокрема гриби на стихійних ринках:

ці продукти не проходять лабораторний контроль;

особи, які їх продають, не мають документів, що підтверджують їх безпечність та якість;

продукти зберігаються та реалізуються в антисанітарних умовах та без дотримання належного температурного режиму, а також у місцях, не облаштованих для торгівлі;

особи, які реалізують харчові продукти, не проходять обов’язкові профілактичні медогляди



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися