Епідемічна ситуація з гепатиту А на Одещині: скільки людей захворіло

Вірусний гепатит А дуже легко попередити, дотримуючись заходів гігієни

В декількох регіонах Україні зафіксували спалах захворювання на вірусний гепатит А. Зазначимо, на Одещині ситуація контрольована та під постійним наглядом. З початку року зареєстрували лише 2 випадки заховрювання. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб
"Епідемічна ситуація з вірусного гепатиту А на сьогодні в області благополучна. Реєструються спорадичні випадки захворювання. З початку року зареєструвалось лише 2 випадки", - розповідає лікарка-епідеміолог Центру Світлана Кушнір.
Зазначимо, що останній спалах вірусного гепатиту А на Одещині було зареєстровано на початку 2021 року у багатодітній родині, де захворіло всього 17 осіб, з них 16 дітей. Перебіг захворювання був переважно легкий, хворі знаходились на амбулаторному лікуванні.
Яка профілактика гепатиту А?
Не нехтувати правилами гігієни - обов'язково мити руки та ретельно мити продукти харчування, вживати лише кип’ячену або бутильовану питну воду.
Основний метод профілактики гепатиту А - це вакцинація. Вакцинація проти гепатиту А не входить до обов'язкових щеплень згідно з Національним календарем вакцинації. Вакцина рекомендована дітям від 1 року. Вводять її двічі - повторну дозу через 6-12 місяців після першої.
“Коментарі” писали, що в Одесі успішно реалізовано "наздоганяючу” catch-up кампанію з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи, яку ініціювало Міністерство охорони здоров'я України. Так, показники щеплень в дитячих поліклініках Одеси складають від 99% до 108% від запланованої кількості, що свідчить про ефективно проведену вакцинальну кампанію.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися