Каністерапія в Одесі: як проводяться заняття з собаками

Каністерапія, як новий вид реабілітації для поранених поліцейських

В Одесі кінологи вже не один рік практикують каністерапію переважно з дітьми, які мають обмежені можливості. Цьогоріч поліцейські допомагають медикам з реабілітацією та відновленням правоохоронців після поранень. Про це повідомили в Головному управлінні національної поліції в Одеській області.

Так, вчора на базі Кінологічного центру відбулася перша зустріч правоохоронців, які проходять реабілітацію у Державній установі “Територіальне медичне об’єднання” з “пухнастими терапевтами”.

“Хлопці вийшли з “нуля” з отриманими пораненнями і потребують як фізичного, так і емоційного відновлення”, - розповіла начальник лікарні Світлана Онищак.

Усі собаки пройшли ретельний відбір. Тварини не мають агресії і повністю орієнтовані на спілкування з людьми.

“Наші собаки у повсякденному житті виконують свої службові обов’язки: ми залучаємо їх до пошуку людей, наркотичних засобів, вибухових речовин, вогнепальної зброї, до участі у забезпеченні антитерористичних заходів, правопорядку, протидії злочинності, профорієнтації. Серед них є декілька, які дуже полюбляють, коли з ними спілкуються та граються – будь-хто, не тільки господар. Саме їх ми залучаємо до такої людино-тваринної взаємодії. Крім цього, у нашого каністерапевта Валентина Салія є свої особисті собаки, які працюють у цьому напрямку”, - каже головна кінологиня поліції Одещини.


Під час пробного заняття кінологи, медики та пацієнти визначилися, які заняття необхідні. Це і читання з собакою, і прогулянки, і плавання, купання, годування, гра, навіть сон з собакою. Вибір залежить від посттравматичного стресового розладу правоохоронців, який доведеться корегувати, та їхнього бажання.

“Зауважу одне: ті, хто потребує такої реабілітації, їхні близькі, лікарі, які ведуть терапію – всі відмічають, що вплив собак дуже позитивний взагалі на емоційний інтелект і на соціалізацію людей. Також додам: за нашими  дослідженнями стресостійкості кінологів, ми одні з найбільш стійких до стресу із поліцейських професій через те, що працюємо з тваринами", - зізнається Олена Чернілевська-Ісайко.

Відразу після завершення першого заняття з тваринами їхній позитивний вплив на психоемоційний стан людини підтвердили і медики.

“Коли пацієнт гладить чотирилапого друга, то і його мозок, і мозок тварини виробляють в рази більшу кількість дофаміну – "гормону щастя". Він зменшує інтенсивність депресивних і неспокійних станів, знижує рівень кров’яного тиску, підвищує стресостійкість. Крім того, наша “мова” знаходиться на кінчиках пальців, тому саме тактильний контакт тут дуже важливий. Загалом каністерапія сприяє нормалізації психічного і фізичного стану людини, допомагає у кризовій ситуації, заспокоює і розслабляє, знижує почуття самотності, допомагає в процесі соціалізації і формуванні соціальної комунікації”, - пояснює начальниця Кінологічного центру Олена Чернілевська-Ісайко.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися