Назви вулиць в центрі Одеси можуть змінити: подробиці

Наразі Історико-топонімічна комісія запропонувала для перейменування 14 вулиць та провулків в Одесі

Історико-топонімічна комісія в Одесі прийняла важливе рішення: перейменовувати вулиці, провулки та інші топонімічні об'єкти міста Одеси лише на честь загиблих воїнів, які отримали звання "Герой України" після лютого 2014 року або повних кавалерів орденів "Богдана Хмельницького", "За мужність" та ордену "Княгині Ольги" для жінок. Рішення про перейменування вулиць на честь загиблих військових, які не отримали зазначених нагород, буде прийматися після закінчення війни.

Про це повідомляє Одеська міська рада. 

Вулиці на честь Героїв України

Рішення про те на честь кого називали вулиці, було узгоджено з представниками територіального відділу Міністерства у справах ветеранів, військовим керівництвом та ветеранськими організаціями міста

Крім того, розглядалися питання перейменування місцевих топонімів на честь героїв, чиї біографії пов'язані з Одесою (народився, навчався або працював/жив у місті не менш ніж 5 років). Пріоритетними при визначенні об'єктів для перейменування вважатимуться ті, що мають історичні зв'язки з загиблими героями.

Комісія планує підтримувати постійний контакт з відповідними органами та керівниками військових формувань для надання необхідних біографічних даних про загиблих воїнів.

В Одесі планують змінити назви вулиць в центрі

Також обговорювалася можливість перенесення назв вулиць, пов'язаних з видатними особами української історії і культури, на центральні вулиці Одеси для підвищення їхнього статусу.

Однією з особливостей топоніміки Одеси є те, що назви на честь визначних осіб української історії і культури (наприклад, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського тощо) раніше надавалися переважно вулицям, розташованим далеко від центру міста.  У зв’язку з цим члени Комісії приділили увагу обговоренню питання можливості перенесення деяких таких назв з вулиць, віддалених від центру, на вулиці центральної частини Одеси. Водночас присвоєння центральній частині міста Одеси статусу культурної спадщини ЮНЕСКО передбачає повернення вулицям центру їх перших історичних назв або збереження вже існуючих, – йдеться в повідомленні. 

Рішення про перейменування буде прийматися індивідуально для кожного випадку. Комісія визнала важливість цього питання і збирається провести громадське обговорення пропозицій щодо нових назв вулиць, які потребують перейменування.

Які вулиці та провулки планують перейменувати

  • вулицю Восьмого Березня 3-я Лінія – на вулицю Гобеленова;

  • провулок Восьмого Березня 5-й провулок – на провулок Кодимський;

  • провулок Восьмого Березня 7-й – на провулок Бейтельсбахерівський;

  • провулок  Восьмого Березня 9-й – на провулок Фредеріка Волтона;

  • вулицю Молодогвардійська – на вулицю Чайківську;

  • вулицю Нікітіна – на вулицю Шполянську;

  • вулицю Салтикова-Щедріну – на вулицю Пилипа Орлика;

  • провулок Москвіна – на провулок Литаврівський;

  • вулицю Спартаківську – на вулицю Баронівську;

  • провулок Спартаківський – на провулок Пігрова;

  • вулицю Желябова – на вулицю Владислава Домбровського;

  • провулок Сурикова 1-й – на провулок Лірний;

  • провулок Сурикова 2-й – на провулок Бандурний;

  • вулицю Ціолковського – на вулицю Йоганна Ансельма.

Нагадаємо, 31 жовтня в Одесі завершилось електронне громадське обговорення щодо перейменування 34 об'єктів топоніміки в місті Одеса. Онлайн обговорення тривало з 10 жовтня. Як проголосували одесити – читайте в матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Ганна

7 листопада 2023, 14:37

Чем Спартак то помешал? Интересно,те,кто голосовал, знают, в честь кого назовут улицу Гобеленовая? Я не понимаю,зачем во время войны это делать? Больше заняться нечем? Оружие в руки и на передовую! Там люди гибнут,а мы тут улицы переименовываем. Капец какой-то! Я уже не говорю о затратах на эту фигню.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися