В Одесі проведено понад 500 щеплень проти вірусу папіломи людини

Щеплення зробили квадривалентною вакциною Гардасил

В дитячих міських поліклініках Одеси зробили  понад 500 щеплень проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) вакциною Гардасил. Вакцина закуплена за кошти муніципального бюджету Одеси в рамках Міської цільової програми “Здоров’я”. Про це повідомили в Одеській міській раді. 

“Вакцина від вірусу папіломи людини є високовартісною, одна доза коштує понад 4 тисячи гривень. Але здоров’я дітей є найдорожчим, тому міська влада Одеси, піклуючись про наше здорове майбутнє, забезпечила можливість безоплатної вакцинації дітей відповідної вікової групи”, - зазначила начальниця відділу охорони материнства та дитинства Департаменту охорони здоров’я Одеської міськради Ганна Луньова. 

Зазначимо, що вірус папіломи людини поширюється статевим шляхом, тому найкраще робити щеплення у віці 9–14 років, до початку статевого життя. Першочергово вакцинація від ВПЛ рекомендована дівчатам, але і хлопцям буде корисним зробити щеплення для попередження розповсюдження вірусу та профілактики низки захворювань.

Медики зазначають, що більшість людей, інфікованих ВПЛ, можуть навіть не здогадуватися про це — адже інфекція може не проявлятися, доки не призведе до ракової пухлини. Також насамперед жінкам рекомендовано щорічно звертатися на профілактичний огляд до гінеколога та проходити скринінгове онкоцитологічне обстеження з метою своєчасного виявлення передракових патологій шийки матки.

Раніше “Коментарі” писали, що за підсумками Дня жіночого здоров’я, профілактичні гінекологічні огляди пройшли 552 жінки, зокрема цитологічні обстеження пройшла 441 пацієнтка. Це дозволило своєчасно виявити 117 випадків захворювань органів репродуктивної системи та 18 випадків підозри на онкопатологію.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися