Епідемічна ситуація з гепатиту А на Одещині: чи є захворілі

Вакцина проти гепатиту А є рекомендованою

В Одеському регіоні станом на 8 листопада не зафіксували жодного пацієнта з вірусним гепатитом А. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров'я Одеської міської ради.
У відомстві зазначили, що на Одещині останній великий спалах цього захворювання був майже 30 років тому.
Гепатит А - це вірусне захворювання печінки. Інкубаційний період гепатиту А зазвичай становить від 10 до 35 днів.
Найбільш активно вірус виділяється в навколишнє середовище до появи жовтяниці, особливо в останні кілька днів перед появою симптомів.
Найбільш небезпечні безсимптомні форми гепатиту А, особливо коли хворий працює, наприклад, у сфері громадського харчування. При недотриманні правил особистої гігієни він може заразити багато людей
Шляхи передачі гепатиту А
- харчовий - зараження харчових продуктів при недотриманні правил особистої гігієни;
- контактно-побутовий - як для домашніх вогнищ, так і для організованих колективів;
- водний - коли стічні води потрапляють у питну воду, для Одеси не характерний.

Яка профілактика гепатиту А?

Не нехтувати правилами гігієни - обов'язково мити руки та ретельно мити продукти харчування, вживати лише кип’ячену або бутильовану питну воду. Основний метод профілактики гепатиту А - це вакцинація. Вакцинація проти гепатиту А не входить до обов'язкових щеплень згідно з Національним календарем вакцинації. Вакцина рекомендована дітям від 1 року. Вводять її двічі - повторну дозу через 6-12 місяців після першої.
“Коментарі” писали, що в Одесі успішно реалізовано "наздоганяючу” catch-up кампанію з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи, яку ініціювало Міністерство охорони здоров'я України. Так, показники щеплень в дитячих поліклініках Одеси складають від 99% до 108% від запланованої кількості, що свідчить про ефективно проведену вакцинальну кампанію.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися