На Одещині депутати проситимуть не перейменовувати Южне

Мер міста зазначив, що мало вірить у те, що комісія підтримає виключення зі списку

На Одещині депутати Южненської міської ради вирішили звернутися до Національної комісії зі стандарту держмови, щоб місто  виключити з переліку на перейменування. Про це повідомили Суспільне.

“Шансів мало, бо ми вже неодноразово з комісією спілкуватися, вони вже внесли нас у перелік перейменування і не знаю, що треба, щоб таке трапилося, щоб вони могли переглянути це питання і сказати, що місто Южне не підлягає перейменуванню", - зазначив Міський голова Южного Володимир Новацький.

Мер також розповів, що особисто він підтримує ідею, щоб місто залишилось Южним.
Нагадаємо, що загалом місцеві мешканці мали доволі багато варіантів: Аджалик; Аксинськ; Аненталь; Оріяна; Порт-Оріяна; Порт-Аненталь; Доброморськ; Мореслав; Портовськ; Причорноморськ; Сонячноморськ; Тилігул. Втім, за попередніми даними, отримавши 80% голосів у електронному опитуванні, варіант “Південний” став найбільш популярним серед мешканців.
Зазначимо, що влітку Южненська міська рада оголосила про початок збору пропозицій щодо перейменування міста. Це рішення обумовлене Законом України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”. Наразі назву місто Южне необхідно привести у відповідність до стандартів державної мови.
“Коментарі” писали, що  10 по 31 жовтня 2023 року у мешканців Одеси була можливість взяти участь в електронному опитуванні щодо перейменування двох районів міста. Голосування проводиться на вебпорталі Одеської міської ради "Соціально активний громадянин" у спеціальному електронному сервісі "Громадське обговорення".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися