Що стало причиною збитків для природи в Причорномор'ї на 305 млрд гривень

Екоінспектори продовжують фіксувати наслідки російської агресії для довкілля

Збитки природі Причорноморського регіону оцінюються на майже 305 млрд гривень. Це лише за даними Одеської, Херсонської та Миколаївської областей. Про це повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Дав доручення Державній екологічній інспекції активізувати роботу з “камеральної” оцінки збитків, завданих кримському довкіллю - за допомогою супутникових знімків та посилюючи співпрацю із відповідними службами й установами. За результатами матимемо окремий дашборд з аналітикою. Адже маємо виставити агресору повний рахунок - за кожен сантиметр понівеченої української землі, за кожен кубічний метр викидів у повітря, за кожну знищену екосистему, – йдеться в повідомленні. 

Одним з аспектів, який обговорювався, є фіксація наслідків збройної агресії Росії щодо Чорного моря. Підрив греблі Каховської ГЕС призвів до значного забруднення чорноморських вод токсинами. Також зафіксовано подвійне збільшення випадків викидів дельфінів на узбережжя причорноморських країн, порівняно з довоєнним періодом.

В результаті, було доручено Українському науковому центру екології моря підготувати повний звіт щодо загибелі дельфінів, а також здійснити аналіз динаміки цього явища. Держекоінспекція та науковці центру також повинні посилити координацію для фіксації всіх випадків шкоди Чорному морю, завданої Росією.

Український науковий центр екології моря вже працює над пропозиціями щодо конкретних заходів з відновлення морської екосистеми. Ці пропозиції будуть включені в майбутню програму, обговорену на міжнародних форумах, з метою отримання підтримки від партнерів у важливому процесі відновлення.

Нагадаємо, очільник Одеської ОВА Олег Кіпер та Міністр захисту довкілля та природних ресурсів  Руслан Стрілець підписали меморандум про будівництво семи сміттєпереробних заводів на Одещині.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися