В центрі Одеси руйнуються дві пам’ятки архітектури: результати інспекції ЮНЕСКО

Для будь-яких реставраційних робіт в ареалі ЮНЕСКО має бути дозвіл від міжнародної організації

В Одесі в ареалі ЮНЕСКО руйнуються що найменш дві пам’ятки архітектури – будинки Фука та Магнера стоять напротив Одеської міської ради. 15 листопада перший з них перевірили інспектори обласної адміністрації. Результати перевірки поки не оприлюднювали – депутатка міської ради вимагатиме публікації документу. 

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла депутатка Одеської міської ради Ольга Квасницька. За її словами, в подальшому буде відкрите і кримінальне провадження про недотримання законодаства щодо збереження пам’яток архітектури національної значення.

“Будинок Фука, де колись було обласне статуправління, фактично зруйнований. І хоча власник обіцяв його законсервувати, він не зробив цього. Це задає небезпеку для сусідніх будинків. Зараз після дощів садиба Фука затоплена і руйнує сусідній будинок Магнера. Завтра на засіданні виконкому мерія хоче визнати будинок Магнера аварійним. Це профанація. Це фактично перекладання своїх зобов’язань на мешканців ОСББ, який обслуговує сусідній будинок”, – повідомила депутатка.

Квасницька стверджує, що для будь-яких реставраційних, ремонтних та будівельних робіт в історичному ареалі ЮНЕСКО має бути дозвіл від міжнародної організації. Це складно для самих мешканців і вимагатиме підтримки місцевої влади.

“Коментарі” писали, що місія ЮНЕСКО оглянула частину пошкоджених після російських ударів будівель в Одесі. Серед найбільш постраждалих – Спасо-Преображенський собор, Будинок вчених та Одеський літературний музей. Масштаб збитків, завданих історичному центру міста внаслідок російських ударів, перевищує початкові оцінки. Такого висновку дійшла комісія ЮНЕСКО після огляду частини пошкоджених будівель. Про це заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі, голова Бюро ЮНЕСКО в Україні на брифінгу в Києві



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися