Всесвітній день боротьби зі СНІДом: де в Одесі можна безплатно пройти тестування

Одеська область має найвищий рівень поширеності ВІЛ в Україні

У клініці "Test & Treat AHF Ukraine" в Одесі, представники Фундації АнтиСНІД США в Україні організовують безплатне тестування на ВІЛ та інші віруси, зокрема гепатити B та C, та сифіліс. Акція проводиться напередодні Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом, який відзначається щорічно 1 грудня. Про це “Коментарі” дізнались від організаторів заходу. 

Усі охочі можуть здати тест безплатно та отримати результат протягом 15 хвилин. Також надається конфіденційна консультація від фахівців. 

  • Дата: 30 листопада.

  • Час: з 13:00 до 15:00.

  • Місце проведення: Одеса, вул. Велика Арнаутська, 44.

За даними Центру громадського здоров'я, понад 257 тисяч людей в Україні живуть із ВІЛ, і лише близько 43% з них дізнаються про свій діагноз на ранніх стадіях. Щодня в Україні в середньому від хвороб, пов'язаних із СНІДом, помирає 4 людини.

Війна негативно вплинула на контроль за ВІЛ-інфекцією, ускладнила доступність послуг із тестування, профілактики та лікування ВІЛ. Чи не найбільше постраждали південно-східні території України. Так, за даними офіційної реєстрації, Одеська область сьогодні має найвищий рівень поширеності ВІЛ —  понад тисячу на 100 тисяч населення та найвищу смертність від СНІДу, – йдеться в повідомленні. 

Тестування на ВІЛ - найефективніший спосіб профілактики. Виявлення захворювання на ранніх етапах дозволяє вчасно почати антиретровірусну терапію, забезпечуючи ВІЛ-позитивним людям повноцінне життя та захист оточення.

Фундація АнтиСНІД США в Україні (AHF Ukraine) активно працює над забезпеченням безплатних медичних послуг для людей, що живуть із ВІЛ. В Одесі вони відкрили клініку Test & Treat у 2017 році, де здати тести та отримати лікування можуть всі охочі.

Нагадаємо, в Одесі відбувся тренінг для керівників закладів охорони здоров'я з питань інтеграції послуг з ВІЛ на первинну ланку медичної допомоги. Захід був організований Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися