На Одещині лимани стали частиною моря: наслідки урагану

Одеса з узбережжя не сильно постраждала від негоди

В результаті потужних штормів лимани на південний захід від Одеси з’єдналися з морем, а основний удар стихії прийшовся на тимчасово окупований Крим: Одесі по зрівнянню з ним пощастило. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів еколог, керівник громадської організації “Зелений Лист” Владислав Балінський.

“На Тузлівських лиманах прорвало піщані коси, та лимани з’єдналися з морем ще в попередній шторм 18 листопада. Останній потужний шторм додав ще більше води у Тузлівські лимани завдяки нагонному вітру. Це тимчасово розв’язало екологічні проблеми. Більша кількість морської води встигла наповнити всі три лимани, для них це джерело життя. Це гарні новини для екологів і місцевих жителів”, – повідомив еколог.

Владислав Балінський підкреслив, що порівняно зі швидкістю вітру в місті не дуже багато дерев впало – могло бути більше.

“Якщо уважно придивитися: падали гілки з листям, які не встигли облетіти. В Одесі залишилося багато зелені після теплої осені. Під вагою снігу їх ламало сильним вітром. Ще падали дерева біля коренів, тому що до цього йшов дощ, земля розмокла, а вітрильність дерев з листвою залишилася великою. Падали, в основному, старі дерева – ясені, тополі. Всі з зеленим листям. Але синоптики попереджали, що буде шторм. На майбутнє треба переглядати концепцію висадки нових рослин у місті, тому що клімат міняється, стає тепліше. Тому треба вирішувати – саме які нові дерева будуть влітку давати гарну тінь, а взимку не падати від штормів”. – підсумував Владислав Балінський.

Нагадаємо, що після тривалої негоди, яка обрушилась на Одесу, місто опинилося під численними наслідками стихійного лиха. За три доби, до ранку 29 листопада 2023 року, зафіксовано повалення 310 дерев та 90 великих гілок, а кількість заявок про пошкодження ще продовжує зростати. Про це повідомляє Одеська міська рада.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися