В Одесі пройшла дискусія щодо долі пам’ятника Пушкіну в центрі міста

Демонтувати чи не демонувати: ось у чому питання

В Одесі новим яблуком розбрату став пам'ятник поету Олександру Пушкіну, а також вулиця, яка назвала в його честь. 30 листопада у Медіацентрі Одеса відбувся круглий стіл на тему “Одеса на війні: питання до Пушкіна” навколо питання “Що треба робити із пам’ятником російському поету в центрі Одеси”.

Представниця уповноваженого із захисту державної мови Ярослава Вітко-Присяжнюк вважає, що російських пам’ятників не має бути в Одесі. 

“Не треба розглядати Пушкіна як письменника, як історичну постать, тому що він давно переріс з поета та письменника для Одеси та для України в ідеологему, в частину міфу російської імперії. В Одесі в різні часи перебувало багато різних митців і діячів, але тільки Пушкіну присвячено стільки “тотемів”. Адам Міцкевич тут також жив і багато писав про Одесу, але всі кажуть про Пушкіна. Леся Українка бувала тут кожне літо впродовж десяти років, лікувалася на Куяльнику, але їй нема пам’ятника”, – зазначила філолог.

Юриста Артем Карташов зазначив, за законом памятники російськими постатям мають демонтувати і відправити в музеї.

“Російські пам’ятники, зокрема Олександру Пушкіну – це зброя. Колись ці території були завойовані російською імперією. Для того, щоб закріпити наші землі за собою та обґрунтувати тут свою присутність, була створена паралельна історія. Пам’ятник Пушкіну – це такий маркер, який поставила російська імперія. І цей маркер досі працює: деякі люди досі не відчувають загрози від того, що ворожі пам’ятники стоять повсюди. На жаль, багато хто не вірив, що росіяни наважаться повномасштабно вдертися в Україну, але коли це сталося, вже було пізно. Ми на собі відчули як працює російська зброя”, – зазначив юрист.

Історик, екскурсовод Ігор Мозговий частково погодився з Артемом Карташовим, що російські та імперські пам’ятники – це маркери “русского мира”. Втім, на його думку, демонтаж пам’ятника буде підіграванням російській пропаганді. 

“Те, що цей пам’ятник це маркер – це безумовно. Але ми не знаємо, скільки нам ще доведеться зносити, через те, що якийсь маразматик сидить у Кремлі і щось постійно говорить. Я не вважаю необхідним переписувати свою історію. Пушкін в Одесі – це не формалізм. Це людина, яка тут була і писала. Навіть у більшовиків вистачило розуму знести Катерину, але не чіпати Пушкіна та Воронцова, тому що на ці пам’ятники збиралися народні гроші. Пушкіна ставили не по указці, не на ювілей, а на смерть. І ця ініціатива виходила від одеситів. Цей момент треба враховувати. Пушкін в Одесі або Пушкін у Львові або в Києві – це різні ситуації”, – розповів Ігор Мостовий.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися