В Одеській області на острові Єрмаков оселилися олені і лані

Для відновлення природних систем острова Єрмаков з Рівненської області привезли оленів і ланей

Екологи на початку грудня випустили на острів Єрмаков в Дунайському біосферному заповіднику чотири оленя і 12 ланей. Про це повідомили в природоохоронній організації Rewilding Ukraine.

Так, чотирьох самок оленя і стадо обох статей лані європейської привезли з Рівненської області з метою відновлення природних систем острова Єрмаков. Це стало можливим завдяки партнерству організації Rewilding Ukraine і орендарів острова - ТОВ "Єрмак".

Планується, що в наступному році до самиць оленя приєднається рогатий ватажок стада, транспортування якого стане можливим і безпечним для нього самого і оточуючих тільки після того, як олень скине роги навесні і почне "відрощувати" нові.

Відзначимо, що більша частина острова Єрмаков, що знаходиться в буферній і антропогенної зоні Дунайського біосферного заповідника поблизу міста Вилкове, була відновлена до природного стану в 2009 році за проектом Всесвітнього фонду природи в Україні.

У 2019 організація Rewilding Ukraine продовжила відновлення природних процесів на острові, поселивши на ньому стадо водяних буйволів із Закарпаття і табун коней породи Польський коник із заповідників Латвії.

Повернення великих травоїдів на острів має відновити процес природного випасу. Тварини виконують екологічну функцію своїх предків, які колись широко населяли регіон, але потім були знищені або витіснені з дельти через діяльність людини.

"Природний випас дозволяє підтримувати різноманітність ландшафтів на острові. Завдяки життєдіяльності великих травоїдних тварин тут є і луки, і озера, і багатство видів рослин. Мозаїка ландшафтів привертає велику різноманітність комах, птахів і ссавців, які можуть обрати собі "домівку" до смаку. Різні види травоїдних по-різному пасуться, харчуються різними видами рослин. Тому, чим більше різноманітний випас ми забезпечимо, тим багатшим стане життя на острові", - прокоментував виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко.

Крім збагачення біологічного різноманіття острова, який зараз є одним з найцікавіших куточків Дунайського біосферного заповідника, природний випас дозволяє також зменшити ризик пожеж, так як тварини виїдають надмірну рослинність, яка всихаючи, могла б спалахнути. А ще олені і лані, разом з іншими жителями острова, будуть приваблювати туристів, які цікавляться природою.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися