До Одещини прилетіли понад 30 тисяч незвичайних птахів: хто вони

Чисельність галагазів на лиманах зараз повністю залежить від наявності корму

До національного природного парку "Тузлівські лимани", що на Одещині, прилетіли галагази. Наразі науковці налічують понад 30 тисяч особин. Така велика чисельність пов'язана з наявністю достатньої кількості корму. Про це повідомив докторв наук у сфері екології Національному природному парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв. 

Найбільш численними на лиманах Причорномор'я зараз є качки таких видів як галагази, попелюхи, чернь чубата, мала чирянка та крижень.

"Галагаз часто борознить каламутні мулисті узбережжя лиманів — витягує шию і повертає її вправо-вліво, пропускаючи через дзьоб весь намул. На внутрішніх водоймах здобуває поживу на плаву, але на відміну від більшості качок, все одно не пірнає. Галагаз — довірливий і естетично привабливий птах, справжня перната прикраса Тузлівських лиманів", — розповів Іван Русєв.

Що відомо про галагазів

Галагаз – довірливий і естетично привабливий птах, справжня перната прикраса Тузлівських лиманів. Спостереження за галагазом навіть увійшли у відому книгу нобелевського лауреата Конрада Лоренца, присвячену агресії – інстинкту боротьби проти побратимів по виду. Хоча шлюбні ігри і бійки у галагазів спостерігаються щороку, партнери зберігають вірність один одному упродовж всього життя.

Раніше “Коментарі” писали, що рожеві фламінго витримали два скажених буревії зі снігом та штормами. 26 листопада вітер сягав більше 20 м/с і хвилі на мілководному лимані були заввишки 50 см. Після шторму весь берег на лимані Шагани був вкритий мотилем і біля кордону “Тузлівська Амазонія” з’явила



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Олег

11 грудня 2023, 09:20

Птахи мігрують через наші землі все своє існування всупереч діяльності Національних парків та інших "природоохоронних" структур.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися