У водах Чорного моря масово гинуть дельфіни: у чому причина

Вчені запевняють, що від окупантів в Чорному морі більше всіх постраждали дельфіни

З початку повномасштабного вторгнення в водах Чорного моря загинуло  близько 50 тисяч дельфінів. Багато тварин у 2022 році знайшли померлими на березі заповідника, багато їх було на інших берегах Чорного моря – у Румунії, Болгарії, окупованому Криму.  Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів начальник наукового відділу національного природного парку “Тузловські лимани”, доктор біологічних наук Іван Русєв.

“Ми зібрали матеріал про загиблих дельфінів та інших тварин. Ми задокументували кожного загиблого ссавця. До повномасштабного вторгнення ми досліджували та вивчали 44 км узбережжя Тузловських лиманів.І ми там знаходили три мертвих дельфінів на рік. А зараз в нас є 6 км: і на них ми знайшли 37 загиблих дельфінів. За нашими спостереженнями та підрахунками, всього з початку повномасштабного вторгнення в Чорному морі загинули 50 тисяч дельфінів. Це факт, який підтверджений різними джерелами. Ми видали наше дослідження.  І воно послужить доказом екоциду російських загарбників. На жаль, поки що ми ще не бачили результатів лабораторних досліджень тих дельфінів, яких ми відправляли на експертизу. Але, думаю, це питання часу”, – зазначив Іван Русєв.

Крім того, працівники національного парку збирають інформацію про птахів. Після того, як українські захисники звільнили острів Зміїний та окупанти пішли з північно-західної частини Чорного моря, в національному парку “Тузловські лимани” почали селитися рожеві фламінго. Їх вчені нарахували 570. А от деякі птахи залишили лимани і більше не прилітають зовсім.

“Не сформувалися колонії чоботарів. Стало значно менше птахів, що полюють на рибу – чапель, пеліканів. Природа відповідає на війну. І її відновлення можливо тільки після перемоги України”, – підсумував Іван Русєв.

“Коментарі” писали, що до національного природного парку "Тузлівські лимани", що на Одещині, прилетіли галагази. Наразі науковці налічують понад 30 тисяч особин. Така велика чисельність пов'язана з наявністю достатньої кількості корму. Про це повідомив докторв наук у сфері екології Національному природному парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися