На Одещині спеціалісти продовжують збирати докази екоциду російських окупантів: деталі

“Тузловські лимани” – єдиний заповідник на півдні України, який не зазнав окупації

Національний природний парк “Тузловські лимани”, що на Одещині, продовжує працювати та активно допомагає українським військовим у збереженні українських заповідних територій та акваторій. Про  це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла директор національного природного парку “Тузловські лимани” Ірина Вихристюк.

“Другий рік поспіль на Азово-Чорноморському узбережжі ми – єдиний парк, який працює, не окупований і ніколи не був в окупації. Наш колектив поповнили працівники національного парку “Меотида”, люди вибиралися з окупованих територій, але зараз продовжують свою природоохоронну справу. Мені боляче, наскільки постраждала наша природа та наша галузь: скільки парків та заповідників окуповані або знаходяться в зоні бойових дій і дуже страждають від загарбників”, – повідомила директорка.

На початку повномасштабного вторгнення природний парк дуже страждав від окупантів, коли вони обстрілювали українське узбережжя з моря. Після знищення крейсера “Москва” стало значно спокійніше. Зараз науковці та працівники парку можуть спокійно збирати інформацію та докази екоциду російських окупантів.

“Нам належить ще багато зробити по розмінуванню нашої акваторії. Ще з початку вторгнення снаряди летіли в лимани та застрявали в мулі. Їх треба витягувати та знешкоджувати. Крім того, в акваторії Чорного моря ще є міни. Ми активно допомагаємо нашим захисникам, в першу чергу прикордонникам. Головна задача парку – це захист, збереження та відтворення порушених екосистем. В цьому році ми розпочали роботи з відновлення водообміну, але знов місцеві браконьєри заблокували наші дії”, – зазначила Ірина Вихристюк.

“Коментарі” писали, що з початку повномасштабного вторгнення в водах Чорного моря загинуло близько 50 тисяч дельфінів. Багато тварин у 2022 році знайшли померлими на березі заповідника, багато їх було на інших берегах Чорного моря – у Румунії, Болгарії, окупованому Криму.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися