ЮНЕСКО надав посилений захист двом об'єктам в Одесі: подробиці

Історичний центр Одеси включили до захисту ЮНЕСКО у 2023 році

Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини прийняв важливе рішення щодо збереження унікальної культурної спадщини України в умовах збройних конфліктів. П'яти об'єктам надано тимчасовий посилений захист, серед них пам’ятки в Одесі. Про це повідомляє Одеський міський голова Геннадій Труханов. 

Дві архітектурні перлини Одеси, будівля Одеського національного академічного театру опери та балету та будівля Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха, тепер перебувають під особливою опікою світової спільноти.

Дякую всім, хто допомагає нам у боротьбі за нашу унікальну спадщину, яку ми маємо зберегти для майбутніх поколінь. Спадщину, яка є цінністю для світової спільноти — і світ має її захистити!, – зазначив Геннадій Труханов. 

Охоронна зона ЮНЕСКО 

Історичний центр Одеси, який був внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2023 році, охоплює площу близько 2,2 квадратних кілометрів. Він включає в себе історичну забудову міста, що датується XVIII-XIX століттями, а також ряд важливих культурних об'єктів.

Охорона зони ЮНЕСКО в Одесі має на меті захист її історичного та культурного значення. Вона передбачає проведення заходів щодо збереження та відновлення історичної забудови, а також забезпечення доступу до культурних об'єктів для жителів і гостей міста.

Нагадаємо, в Одесі в ареалі ЮНЕСКО руйнуються що найменш дві пам’ятки архітектури – будинки Фука та Магнера стоять напроти Одеської міської ради. 15 листопада перший з них перевірили інспектори обласної адміністрації. Результати перевірки поки не оприлюднювали – депутатка міської ради вимагатиме публікації документа.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися