Результати зовнішньої торгівлі на Одещині 2023 році

Частка Одеської області у регіональному розрізі склала 4,9% (5-те місце)

Попри війну Одеська область вже другий рік поспіль втримує позиції одного з ключових транспортно-логістичних хабів з експорту української продукції.

Впродовж І півріччя 2023 року, всупереч наріканням трейдерів на низьку пропускну здатність “зернового коридору”, обсяг експорту та імпорту товарів Одеської області активно нарощувався і сальдо зовнішньої торгівлі залишалося позитивним.

За 11 місяців роботи “зернового коридору” українські аграрії змогли експортувати майже 33,0 млн тонн агропродукції та попередити глобальну продовольчу кризу у світі.

“Порівнюючи товарну структуру експорту з довоєнним 2021 роком можна констатувати про збільшення у загальному обсязі експорту частки продуктів рослинного походження і готових харчових продуктів та зменшення частки жирів та олії рослинного походження; машин, обладнання і механізмів, електротехнічного обладнання; засобів наземного транспорту та плавучих засобів”, - зазначив тимчасово виконуючий обов’язки директора Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської ОВА Олексій Дмитренко.

Водночас відкриття цього коридору не применшує важливість подальшої ефективної роботи Дунайського кластеру.

За 11 місяців роботи 2023 року загальні обсяги перевалки вантажів через українські Дунайські порти склали 29,4 млн тонн, що у 2,0 рази більше, ніж було оброблено за аналогічний період 2022 року (14,5 млн тонн). Якщо порівнювати з вантажообігом за 11 місяців 2021 року, коли було оброблено 4,9 млн тонн, зростання склало 597%

Нагадаємо, що сумарні обсяги відвантажень з портів “Великої Одеси” після відновлення власними силами за підтримки союзників чорноморського транспортного коридору перевищили 10 млн. тонн. Про це повідомив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися