На Одещині школи відмовилися від терміна “молдовська мова”: причина

Відтепер школярі Одещини вивчатимуть румунську мову

На Одещині проживає найбільше представників молдовської національної меншини в Україні. Загалом у регіоні налічується понад 700 закладів загальної середньої освіти різних типів і форм власності. У 16 з них освітній процес провадився українською і молдовською мовами. Про це повідомили в МОН.

Напочатку вересня три школи з 16-ти обрали для вивчення румунську мову як офіційну мову Європейського Союзу, змінивши статути та освітні програми.

Крім того, школи ухвалили рішення відмовитися від використання назви “молдовська” та змінили його у статутних документах закладів та освітніх програмах. Тож офіційно всі школи Одеської області, що раніше навчали “молдовською”, відтепер навчають державною мовою Республіки Молдова — румунською.

“Забезпечити умови для розвитку мовної, культурної, релігійної самобутності національних меншин — це частина євроінтеграційного курсу України. Саме тому створення рівних освітніх можливостей є важливим напрямом роботи МОН”, - підкреслили в міністерстві. 

“Коментарі” писали, що жителі Одеси мають можливість безплатно опанувати українську мову завдяки всеукраїнському проєкту "Єдині". Реєстрація для участі у 20-му курсі, присвяченому вивченню української мови, вже відкрита. Про це повідомляє Одеська міська рада.  Саме 4 грудня розпочинається новий етап навчання, який триватиме 28 днів. Основна мета курсу - популяризація української мови серед мешканців країни.

Нагадаємо, звернення щодо порушень Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" продовжують зростати, зокрема в Одеській області. За перші дев'ять місяців 2023 року в Україні було зафіксовано понад 3 тисячі подібних звернень.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися