До нацпарку на Одещині прилетіли 120 білих птахів: хто вони

Птахи оселяються колоніями біля води – озера, прісноводної або солоноводної водойми

До національного заповідника на Одещині прилетіли 120 білих птахів - велика біла чапля або чепура велика. Екологи пояснюють, що через нещодавний сильний шторм та мороз, під льодом опинилося багато дрібних карасиків. Саме тому птахи обрали залишитися на деякий час у Тузлівських лиманах. 

“Велика біла чапля здобуває їжу тільки в денні години, полюючи на мілководді. При цьому птахи тримаються зграями, але кожен полює самостійно, прогулюючись або стоячи нерухомо на одній нозі. Чепура велика в Україні – нечисленний гніздуючий птах, поширення якого у нас дуже обмежене”, -зазначили в Тузлівських лиманах

Вже більше сотні років чисельність цього птаха сильно зменшується. Причиною цього є меліорація, зміна людиною місць гніздування птахів та мода на егретки - красиві шлюбні пір'я, якими прикрашали дамські капелюшки. У ХІХ ст цей вид був майже повністю знищений, особливо на півдні Україні. Птахи врятувались тільки в самих важкодоступних місцях, куди людині добратись було неможливо. 

Після заборони полювання на цього птаха в СРСР, чисельність почала дуже повільно відновлюватись. В наш час цьому красивому птаху загрожує втрата середовищ існування через людину, яка своєю діяльністю знищує природні водно-болотні угіддя.

Велика чепура: що відомо про птаха 

Велика чепура – болотний птах з довгими ногами. Оселяється колоніями біля води – озера, прісноводної або солоноводної водойми, болота, морського узбережжя, але у Тузлівських лиманах гніздових колоній немає. Живиться у незимовий період переважно рибами, амфібіями, рептиліями, ракоподібними, дрібними гризунами, молюсками, інколи пташенятами і сараною.

“Коментарі” писали, що до національного природного парку "Тузлівські лимани", що на Одещині, прилетіли галагази. Наразі науковці налічують понад 30 тисяч особин. Така велика чисельність пов'язана з наявністю достатньої кількості корму. Про це повідомив докторв наук у сфері екології Національному природному парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Анатолий

24 січня 2024, 20:25

Эбанариум шоб о людях так заботились

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися