В Одесі відзначили День пам'яті Героїв Крут

День пам’яті Героїв Крут 2024: Україна вшановує 106-ту річницю бою під Крутам

Сьогодні, 29 січня, в Україні відзначають День пам'яті Героїв Крут. З нагоди 106-ї річниці бою під Крутами в Одесі провели Акцію Пам’яті біля будинку, де жили борці за свободу української держави Іван і Юрій Липи. Про це повідомили в Одеській міській раді. 

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятної дошки батька та сина Івана і Юрія Лип.

“Подвиг героїв Крут став символом патріотизму і жертовності українських воїнів у боротьбі за державну незалежність. Вони боролися тоді, щоб ми перемогли сьогодні”, - йдеться в повідомленні мерії. 

У церемонії взяли участь заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитро Радулов, представники міста, силових структур, духовенства, громадськості та містяни.

Бій під Крутами - історія

Далекого 1918 року гімназисти стали на захист Києва від більшовицької навали. Наймолодшому було лише 16 років. 

Радянська влада хотіли захопити Київ. Наступ більшовиків військове командування України очікувало з полтавського напрямку. Туди кинули найбоєздатніші підрозділи, але наступ почався з іншого боку. Бій під Крутами відбувся вранці 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ.

З українського боку в бою під Крутами брали участь 300-600 бійців. Бій тривав кілька годин: були відбиті декілька атак, бойові втрати більшовиків складали до 300 убитих, а ще поранені, полонені.

“Коментарі” писали, що 22 січня, Україна відзначає Дня Соборності. В Одесі пройшли урочисті заходи з нагоди відзначення свята. Про це повідомили в Одеській міській раді. Так, традиційно парку культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка відбулося покладання квітів до пам’ятника Т. Г. Шевченку



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися