В Одесі протестовано понад 80 тисяч людей на ВІЛ: які результи

На Одещині зросла кількість ВІЛ-позитивних людей, які знають про свій статус

Місто Одеса стало одним з перших міст України, яке долучилося до ініціативи Fast Track - програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, гепатитам та наркоманії. Про це повідомили в міському департаменту охорони здоров’я. 

За цей час досягнуті вагомі результати. Щороку Одеса бере участь в міжнародних конференціях, де презентує свій досвід успішної протидії епідемії ВІЛ при співдії міської влади, медичної системи та громадськості.

Програма Fast Track Odesa дозволила забезпечити доступне тестування на ВІЛ в усіх міських медзакладах.

За цей час протестовано на ВІЛ 84625 осіб. Виявлено 4013 пацієнтів з позитивними тестами.

Завдяки Програмі значно зросла кількість ВІЛ-позитивних людей, які знають про свій статус та отримують антиретровірусну терапію.

У 92% пацієнтів, які перебувають під наглядом лікарів, завдяки ефективному лікуванню в крові не визначається вірус — така людина не може передавати вірус іншим, а також у цих пацієнтів не погіршується стан здоров'я та не розвивається СНІД.

Також за програмою Fast Track Odesa забезпечують дитячим харчуванням дітей, народжених від ВІЛ-позитивних жінок. Ці діти перебувають на штучному вигодовуванні та отримують антиретровірусну терапію, завдяки чому попереджується 130-140 нових випадків ВІЛ серед дітей на рік.

Попри війну, минулого року в Одесі започатковано першу в Україні унікальну міську програму реабілітації наркозалежних за системою “28 днів”.

Продовжує працювати програма обміну шприців для зменшення шкоди та попередження поширення ВІЛ та гепатитів через людей, які вживають наркотики.

За час роботи Програми зросла кількість людей, які отримують замісну підтримувальну терапію (ЗПТ) - з 318 до 840 пацієнтів. 

Нагадаємо, що до Одеси з робочим візитом прибув консультант ВООЗ, доктор Мішель Казачкін, а також представники Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні. Почесні гості завітали до Одеського міського центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом. Про це повідомили в Одеській міській раді



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися